Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών τιμά το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

ShareThis
Δημοσίευση: 06-12-2006 13:04 | Προβολές: 2794
Σημαντική Ημερομηνία: 04-12-2006
[Έληξε]
image

Μετά από δύο χρονιές αναστολής του θεσμού, η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών ενεργοποίησε και πάλι φέτος τον σημαντικό θεσμό της βράβευσης προσώπων και Ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του θεάτρου και της μουσικής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και των ΜΜΕ, την περασμένη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2006.

Το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής» απονεμήθηκε στη μεσόφωνο Δάφνη Ευαγγελάτου, ενώ ο βαρύτονος Άρης Αργύρης, γνωστός μεταξύ άλλων από την ερμηνεία μιας άριας του Νικόλαου Μάντζαρου στην πρόσφατη δισκογράφηση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας, απέσπασε την «Τιμητική Διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη». Την «Τιμητική Διάκριση σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος» κέρδισε η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση, από την MDG 2005, της όπερας τους Χέντελ H Αριάδνη στην Κρήτη, αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν η αναγνώριση της δουλειάς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου : Το Τμήμα απέσπασε την «Τιμητική Διάκριση σε πολιτισμικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια» για την «πολυσχιδή και εξαιρετικά εκτεταμένη εκπαιδευτική, εκδοτική, ερευνητική και συναυλιακή του δραστηριότητα», ενώ η «Τιμητική Διάκριση μουσικολογικού συγγράμματος» απονεμήθηκε στο βιβλίο του Γιώργου Λεωτσάκου Παύλος Καρρέρ, το οποίο εκδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το ίδιο Τμήμα.

Απευθυνόμενη στο κοινό η μουσικοκριτικός Λιάνα Ρουσσιάνου-Πιπεράκη, που επέδωσε την Τιμητική Διάκριση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, τόνισε χαρακτηριστικά, ότι το κερκυραϊκό ανώτατο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα «δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την Αθήνα, ενώ αντίθετα η Αθήνα έχει να ζηλέψει πολλά από αυτό» . Μεγάλο Βραβείο Μουσικής

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής και συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ανέφερε ότι το ΤΜΣ υλοποίησε το όνειρο δεκαετιών για την λειτουργία στην Ελλάδα επαγγελματικής Σχολής ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης και, ταυτόχρονα, ενός χώρου θεωρητικής διδασκαλίας και μουσικολογικής έρευνας υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης. Ο Αντιπρύτανης Χάρης Ξανθουδάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι η εξαιρετική αυτή διάκριση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Μουσική Εκτέλεση, και την ανανέωση της θητείας εκπροσώπου του Τμήματος, για μιαν ακόμη τετραετία, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μουσικών Ακαδημιών και Ανώτατων Μουσικών Σχολών (AEC). Ο Γιώργος Λεωτσάκος, τέλος, επίτιμος διδάκτορας του ΤΜΣ, αφιέρωσε την Τιμητική Διάκριση, που του απονεμήθηκε, στο Τμήμα, το οποίο του είχε αναθέσει την συγγραφή του βραβευμένου βιβλίου του.

Η τιμητική αναγνώριση του κερκυραϊκού Τμήματος Μουσικών Σπουδών είναι ταυτόχρονα μια ακόμη πανηγυρική παραδοχή του γεγονότος, ότι το Τμήμα επανέφερε τον κερκυραϊκό μουσικό πολιτισμό στο επίκεντρο της πανελλήνιας μουσικής ζωής.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την συνθήκη της Λωζάνης στην Ιόνιο Ακαδημία
Δημοσίευση: 19-10-2023 13:27 | Προβολές: 6045
Σημαντική Ημερομηνία: 25-10-2023
[Έληξε]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας