ΤΜΣ: 8η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνση Χορωδίας [1-7/7/17]

ShareThis
Δημοσίευση: 21-02-2017 11:49 | Προβολές: 7292
Έναρξη: 01-07-2017 |Λήξη: 07-07-2017
[Έληξε]
    Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 152.4 KB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
    Πλήρες κείμενο ανακοίνωσης (.v2) και αίτηση συμμετοχής
Mέγεθος: 323.39 KB :: Τύπος: Συμπιεσμένος φάκελος
image

Πλήρες κείμενο ανακοίνωσης 8ης Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας (.v2)

Αίτηση συμμετοχής

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την 8η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1-7 Ιουλίου 2017 στην Κέρκυρα με προσκεκλημένη διδάσκουσα τη Doreen Rao (HΠΑ), διεθνούς φήμης μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός.

Η Ακαδημία απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών (παιδικών, νεανικών, ωδείων), σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολική χορωδία και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών.

H Doreen Rao είναι, διακεκριμένη μαέστρος και παιδαγωγός βραβευμένη 4 φορές με το βραβείο Grammy για το χορωδιακό της έργο με παιδικές και νεανικές χορωδίες. Έχει συνεργαστεί με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεύθυνσης παιδικής – νεανικής χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Το διδακτικό πρόγραμμα της φετινής 8ης Ακαδημίας θα διαρθρωθεί ως εξής:

α) Εργαστηριακή παιδική χορωδία ομοίων φωνών (SSA) με παιδιά 9 – 16 ετών, στην οποία ηRao θα διδάξει έργα κατάλληλα για παιδιά αυτής της ηλικίας εφαρμόζοντας την παιδαγωγική της μεθοδολογία.

β) Στοιχεία φωνητικής τεχνικής για χορωδία και ειδικότερα, αυτοσυγκέντρωση χορωδού και μαέστρου, θέση σώματος, παραγωγή κεφαλικού τόνου, ενεργοποίηση των ηχείων του σώματος, πληροφορίες για τη μεταφώνηση αγοριών φωνητικές προθερμάνσεις που αναπτύσσουν την παιδική φωνή και βοηθούν στο τονικό κούρδισμα της χορωδίας.

γ) Τεχνική διεύθυνσης χορωδίας (κινησιολογία) με ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο υπό την επίβλεψη της προσκεκλημένης διδάσκουσας.

δ) Χορωδία των συμμετεχόντων, στην οποία η Rao θα διδάξει χορωδιακό ρεπερτόριο.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες παιδικών και νεανικών χορωδιών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο και την εργαστηριακή χορωδία υπό τη διεύθυνση της Rao το βράδυ της 6.7.2017.

Φέτος, για μια ακόμη χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα - κατά το μεσημεριανό διάλειμμα - ψηφιακής προβολής δράσεων των χορωδιών των συμμετεχόντων για όσους το επιθυμούν. Θα ακολουθεί συζήτηση με την επιστημονική υπεύθυνη και τους λοιπούς συμμετέχοντες. Θα υπάρχει επίσης, επιπλέον ώρα διδασκαλίας κινησιολογίας κάθε απόγευμα στις 17.00 – 18.00 για όσους επιθυμούν να διδαχθούν τα βασικά στοιχεία της κινησιολογίας της διεύθυνσης χορωδίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Πρωϊνό πρόγραμμα (Σάββατο – Πέμπτη 1-6 Ιουλίου)

10.00-11.15 Παιδαγωγική – διδακτική της χορωδίας (εργαστηριακή χορωδία)

11.30-12.45 Φωνητική τεχνική – θέματα intonation

12.45-13.00 Ερωτήσεις – συζήτηση με τη διδάσκουσα

Απογευματινό πρόγραμμα

18.00-19.15 Τεχνική – κινησιολογία διεύθυνσης χορωδίας

19.30-21.00 Πρόβα μικτής χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο

Η τελική συναυλία και η απονομή των Διπλωμάτων Συμμετοχής θα πραγματο-ποιηθούν την Τετάρτη 6.7 το βράδυ.

Παρασκευή 7 Ιουλίου: Αναχώρηση συμμετεχόντων

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης της Θερινής Ακαδημίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η αγγλική και το σεμινάριο περιλαμβάνει 36 ώρες διδασκαλίας (2 ECTS).

Το ποσό συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 220 ευρώ.

Για φοιτητές άλλων πανεπιστημίων: 180 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 19 ΜΑΪΟΥ 2017

Η αίτηση συμμετοχής θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση chortherini@gmail.com ή με φαξ στον αριθμό 26610 26024, υπόψιν κ. Καλδή, και θα συνοδεύεται από το αντίγραφο του καταθετηρίου των διδάκτρων στον παρακάτω λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστημίου:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : ΙΒΑΝ GR 9801724510005451059102893 BIC: PRBGRAA

με την ένδειξη «Για το σεμινάριο διεύθυνσης χορωδίας».

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών https://music.ionio.gr/gr/academy/summer-music-academy/, για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 26610 53284 και e-mail: chortherini@gmail.com

Επιστημονική υπεύθυνη Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας: Μιράντα Καλδή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γενική συντονίστρια: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, Επιστημονική συνεργάτης Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στέγαση: Παρέχεται στέγαση στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου (μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια) στην τιμή των 10ευρώ ημερησίως(*) Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής.

Βιογραφικό Doreen Rao

H Αμερικανίδα μαέστρος Doreen Rao είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο, όπου δίδαξε επί σειρά ετών διεύθυνση χορωδίας. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι και διεύθυνση χορωδίας (PhD από το Northwestern University) και από το 1988 ζει μόνιμα στον Καναδά. Από το 2008 είναι διευθύντρια της Buffalo Philharmonic Chorus. Οι χορωδίες της έχουν συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Τορόντο, υπό τη διεύθυνση των Peter Oundjian, Gianandrea Noseda, Bernard Labadie και Helmuth Rilling. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα βοηθός μαέστρος της Chicago Symphony Chorus και διεύθυνε την παιδική χορωδία Glen Ellyn Children's Chorus, με την οποία κέρδισε 4 βραβεία Grammy και το βραβείο Grand Prix du Disque, υπό τη διεύθυνση των Sir George Solti, Margaret Hillis, Claudio Abbado και James Levine. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του CME Institute for Choral Teacher Education, ένα ινστιτούτο επαγγελματικής ανάπτυξης και πιστοποίησης που προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης σε διευθυντές παιδικών, νεανικών και σχολικών χορωδιών στις ΗΠΑ, Καναδά, Ιρλανδία και Αγγλία. Η Rao είναι συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για τη χορωδιακή παιδαγωγική καθώς και επιμελήτρια εκδόσεων χορωδιακών έργων για παιδικές και νεανικές φωνές υπό το τίτλο Choral Music Experience του εκδοτικού οίκου Boosey & Hawkes.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την συνθήκη της Λωζάνης στην Ιόνιο Ακαδημία
Δημοσίευση: 19-10-2023 13:27 | Προβολές: 5868
Σημαντική Ημερομηνία: 25-10-2023
[Έληξε]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας