Μουσικοθεατρική παράσταση: «Ένα μπαγλαμαδάκι αφηγείται»

ShareThis
Δημοσίευση: 26-05-2022 11:46 | Προβολές: 545
gr  pdf.png  Πρόγραμμα εκδήλωσης
Mέγεθος: 187.25 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

16η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Μουσικών Σπουδών

 

Μουσικοθεατρική παράσταση: «Ένα μπαγλαμαδάκι αφηγείται»

Μουσικοθεατρική Ομάδα Τα καβουράκια

 

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, 9.00 μ.μ.

στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΣΤΕΡΙΑ» στις Σέρρες (Περιστέρη Κωστοπούλου 4)

 

Μετά από δύο χρόνια απουσίας ανοίγει και πάλι η αυλαία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών για την 16η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, τον μεγαλύτερο θεσμό φοιτητικού θεάτρου στη χώρα μας. Η μουσικοθεατρική ομάδα «Τα καβουράκια» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχει στην Πανεπιστημιάδα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, παρουσιάζοντας την παράσταση «Ένα μπαγλαμαδάκι αφηγείται». Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο «Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους» των Γκαίηλ Χολστ-Γουάρχαφτ και Ζωής Διονυσίου, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2022 από τις εκδόσεις Fagotto books.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ένα μπαγλαμαδάκι είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που εκτυλίσσεται με φόντο τον Πειραιά και παρακολουθεί την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, την ιστορία των προσφύγων, των πολέμων, των αγώνων και συνάμα των τραγουδιών που γεννήθηκαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Το πρώτο του αφεντικό ήταν ο μπαρμπα-Γιάννης, μαραγκός στο επάγγελμα και ερασιτέχνης μουσικός. Τα επόμενα χρόνια το μπαγλαμαδάκι άλλαξε χέρια, αλλά δεν σταμάτησε να βοηθά τους ανθρώπους να τραγουδούν το μεράκι τους. Το μπαγλαμαδάκι έζησε πολλά χρόνια, ταξίδεψε, είδε τον κόσμο γύρω του να αλλάζει, αλλά είχε πάντα ένα χάρισμα: όποιος το έπαιρνε στα χέρια του τραγουδούσε μόνο αλήθειες.

            Η μουσικοθεατρική παράσταση προσκαλεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στον κόσμο του ρεμπέτικου, που μπόλιασε την ελληνική μουσική του 20ού αιώνα με μια διαφορετική αφήγηση. Το ρεμπέτικο τραγούδι ως είδος σηματοδοτεί το πέρασμα από τη μουσική της υπαίθρου στη μουσική των πόλεων. Διαμορφώθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες προσφυγιάς, φτώχειας, διωγμού, και ίσως γιʼ αυτό κατάφερε να σταθεί ως κεντρικός πυλώνας της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής δημιουργίας. Σήμερα, περισσότερα από 100 χρόνια από τη γέννησή του, η ενασχόληση τόσων πολλών ανθρώπων στη χώρα μας και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου με το ρεμπέτικο αποδεικνύει τη δυναμική του στην ελληνική μουσική. Άραγε, σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε, είναι ακόμα δυνατόν τα ρεμπέτικα τραγούδια να κάνουν τα πικρά της ζωής γλυκά;

 

Μουσικοθεατρική Ομάδα «Τα καβουράκια»

Απόστολος Βαλσαμάς: τραγούδι, μπουζούκι, ούτι, τζουράς

Θωμαή Θεοχαροπούλου: τραγούδι, ακορντεόν

Ειρήνη Κοττάκη: τραγούδι, βιολί, κρουστά

Ευαγγελία Τσιάρα: τραγούδι, κιθάρα

Ζαχαρίας Χασάνι: τραγούδι, κλαρίνο, μπαγλαμάς

 

Υπεύθυνη ομάδας: Ζωή Διονυσίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Είσοδος ελεύθερη


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Συναυλία Μελοποιημένης Ποίησης
Δημοσίευση: 28-03-2024 14:21 | Προβολές: 909
Έναρξη: 28-03-2024 |Λήξη: 04-04-2024
[Έληξε]
Συναυλίες Πιάνου - Στιγμές και Στίγμα
Δημοσίευση: 28-11-2023 08:17 | Προβολές: 293
Έναρξη: 28-11-2023 |Λήξη: 03-12-2023
[Έληξε]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας