Μουσικά Σύνολα

Συμφωνική ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 2000 από τον Χάρη Ξανθουδάκη και τον Μίλτο Λογιάδη ως εργαλείο εκπαίδευσης των φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών αλλά και ως φορέας πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας. Αποτελείται κυρίως από φοιτητές που ειδικεύονται σε όργανα της συμφωνικής ορχήστρας (ξύλινα, χάλκινα, έγχορδα, κρουστά), καθώς και από διδάσκοντες του Τμήματος.
ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα έργων από την εποχή του Μπαρόκ μέχρι σήμερα.
Έχει ένα σημαντικό αριθμό εμφανίσεων στο ενεργητικό της, με κορυφαίες αυτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει επίσης ηχογραφήσει ένα CD με τα πρώτα έργα (περίοδος 1815-1821) του Κερκυραίου συνθέτη Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.
Διευθυντής ο Μίλτος Λογιάδης


Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Αδάμη με την έναρξη της λειτουργίας του τμήματος (1992). Μέλη της είναι φοιτητές που ασκούνται στο υποχρεωτικό μάθημα της χορωδίας ή στα επιλεγόμενα μαθήματα των φωνητικών συνόλων.
Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μυτιλήνη κ.α.).
Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι τον 21ο αιώνα. Στη δισκογραφία της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα του Φραγκίσκου Λεονταρίτη και η Λειτουργία του Γιάννη Χρήστου, ενώ στις πρόσφατες εκτελέσεις η Λειτουργία του Χάρη Ξανθουδάκη, η καντάτα Christ lag in Todesbanden του J.S. Bach και η Λειτουργία της Στέψης του W.A. Mozart.
Διεύθυνση: Μαρία-Έμμα Μελιγκοπούλου


Φωνητικό Σύνολο

Το Φωνητικό Σύνολο απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές του 5ου και 6ου εξαμήνου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα ανώτερης τεχνικής δυσκολίας από την Αναγέννηση μέχρι τον 21o αιώνα. Αντιπροσωπευτικά δείγματα: οι Λειτουργίες και τα μοτέτα του Φραγκίσκου Λεονταρίτη σε Α΄ παγκόσμια εκτέλεση, η Λειτουργία του Γ. Βουτσινά, καθώς και τα έργα Ω Πάσχα το μέγα του Ιερώνυμου του Τραγωδιστή, Εικόνες από μία Έκθεση του Χ. Ξανθουδάκη, Η κηδεία του Σαρπηδώνος του Γ.Α. Παπαϊωάννου (συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή Αντίς για όνειρο: Έργα Ελλήνων συνθετών, 19ος–20ός αιώνας, παραγωγή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας).
Το 2009 πραγματοποίησε συναυλία με έργα των Willaert (Λειτουργία) και Λεονταρίτη στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας, στα πλαίσια της Καθολικής Λειτουργίας για την Κυριακή των Βαΐων, ενώ το 2010 παρουσίασε σε Α΄ πανελλήνια εκτέλεση το έργο Vespro della Beata Vergine του Monteverdi (για χορωδία, σολίστες, έγχορδα και χάλκινα πνευστά).
Διεύθυνση: Μιράντα Καλδή


Ιόνιο Σύνολο Παλαιάς Μουσικής

Το Ιόνιο Σύνολο Παλαιάς Μουσικής ιδρύθηκε στις αρχές του 2000 από διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αρχικά με το όνομα Affetti Musicali. Στόχος του είναι η ερμηνεία της παλαιάς μουσικής βασισμένη στην έρευνα των πρακτικών εκτέλεσης από την Αναγέννηση έως και το όψιμο Μπαρόκ.
Το Ιόνιο Σύνολο Παλαιάς Μουσικής τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει μία πολυδιάστατη συναυλιακή δραστηριότητα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Κέρκυρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Βόλο κ.α.) και του εξωτερικού, με περιοδείες στην Ευρώπη και την Αμερική (Toledo, Ohio, Κορσική, Düsseldorf, Solingen, Münster, Dortmund, Wuppertal, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache, Ημέρες Πολιτισμού Fichtelberg 2003, κ.α.), καθώς και συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς (Σωκράτης Άνθης, Πωλ Ζαχαριάδης, Δημήτρης Κούντουρας, Astrid Oswald κ.ά.).
Θεωρείται το σημαντικότερο εν ενεργεία σύνολο παλαιάς μουσικής στην Ελλάδα και το μοναδικό ελληνικό σύνολο παλαιάς μουσικής με δισκογραφική δραστηριότητα.


Ionian Brass Ensemble

Δημιουργήθηκε το 1998 από τον Σωκράτη Άνθη και αποτελείται από φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, καθώς και από μαθητές των ωδείων και φιλαρμονικών της Κέρκυρας.
Σκοπός του είναι η ανάπτυξη των χάλκινων πνευστών στην Ελλάδα, η προώθηση της μουσικής δωματίου για χάλκινα πνευστά και η δημιουργία έργων για χάλκινα πνευστά απο Έλληνες. Εργα από το ρεπερτόριο του συνόλου ενοργανώνονται και προσαρμόζονται από φοιτητές του Τμήματος, ώστε το σύνολο αυτό να αποτελεί εργαλείο πρακτικής άσκησης των φοιτητών της σύνθεσης.
Τη διεύθυνση έχει ο Σωκράτης Άνθης.


Ιόνιο Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών

To Ιόνιο Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών (Ionian Brass Quintet) αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από το κλασσικό ρεπερτόριο και έργα Ελλήνων συνθετών για κουιντέτο χάλκινων πνευστών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και σεμιναριακές εμφανίσεις.
Καλλιτεχνική επίβλεψη: Αντώνης Λαγός


Ionian Jazz Ensemble

Tο Ionian Jazz Ensemble είναι το σύνολο τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου που δημιούργησε το 2001 ο Δήμος Δημητριάδης, στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών Τζαζ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Αποτελείται από διδάσκοντες και επιλεγμένους ταλαντούχους τελειοφοίτους του Τμήματος. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει συνθέσεις και ενορχηστρώσεις φοιτητών.
Συναυλίες : Muse Festival, Φεστιβάλ Εthno-Jazz στα «Δημήτρια» του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου, Φεστιβάλ για τα «Δέκα Χρόνια του περιοδικού Jazz & Τζαζ», εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Κρήτη.
Το CD του συνόλου κυκλοφόρησε σε συμπαραγωγή με το περιοδικό Jazz & Τζαζ, τεύχος 120 (Μάρτιος 2003). Έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα από τον ελληνικό τύπο και το ραδιόφωνο.
Διεύθυνση: Δήμος Δημητριάδης


Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού

Το Σύνολο Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού δημιουργήθηκε το 2000 από τον Δήμο Δημητριάδη και τον Ανδρέα Μνιέστρη. Είναι μία πρωτοποριακή εκπαιδευτική διαδικασία, που αφορά τη διδασκαλία και πράξη του ελεύθερου, μη-ιδιωματικού αυτοσχεδιασμού και της μουσικής πράξης ως σύνθεσης σε πραγματικό χρόνο. Ως μουσικό σύνολο είναι ο μουσικός τόπος συνάντησης της τζαζ με την κλασική, την παραδοσιακή, τη ροκ και την ηλεκτρονική μουσική μέσα από την αυθόρμητη μουσική δημιουργία και επικοινωνία.
Έχει να επιδείξει εμφανίσεις στην Κέρκυρα και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και συνεργασίες με τους καλλιτέχνες του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Günter Sommer, Σαβίνα Γιαννάτου, Σάκη Παπαδημητρίου, Νίκο Βελιώτη, Joe Tornabene, Νίκο Τουλιάτο, Φλώρο Φλωρίδη.
Στις παραστάσεις συχνά περιλαμβάνονται συναυλίες με ταινίες του βωβού κινηματογράφου και στοιχεία περφόρμανς.
Διεύθυνση: Δήμος Δημητριάδης


Σύνολο Μουσικής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης

Το σύνολο ιδρύθηκε από την ‘Ιρμγκαρτ Λερχ-Καλαβρυτινού το 1994 και δίνει τη δυνατότητα πρακτικής επαφής των φοιτητών με το ρεπερτόριο αυτών των εποχών και με μερικές από τις οικογένειες πνευστών της Ανα- γέννησης (το τμήμα διαθέτει φλάουτα με ράμφος και κρομόρνες).
Το σύνολο συμμετείχε σε συναυλίες στην Κέρκυρα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.
Διεύθυνση: Βασίλης Πριόβολος


Ψαλτικός Χορός

Ο Ψαλτικός Χορός του Τμήματος Μουσικών Σπουδών δραστηριοποιείται από το 2005 και απαρτίζεται από φοιτητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν είναι ψάλτες.
Έχει συμμετάσχει σε Ιερές Ακολουθίες στην Κέρκυρα (Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, βυζαντινός Ναός των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου, ιστορικός Ναός των Αγίων Πατέρων), στην Πάρο (Ιερό Προσκύνημα Παναγίας της Εκατονταπυλιανής) και στη Θεσσαλονίκη (Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου).
Έχει δώσει συναυλίες στη Γαλλία (21ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Arles, 2006), στην Κέρκυρα (Ιόνιος Ακαδημία, 2006, Αγ. Σπυρίδων, 2008 και 2010), στη Θεσσαλονίκη (44α Δημήτρια, Άγιος Γεώργιος – Ροτόντα, 2009) και στην Πάρο (Παναγία Εκατονταπυλιανή, 2009).
Διεύθυνση: Ευστάθιος Μακρής

Ενημέρωση: 24-01-2017
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας