Δήμος Δημητριάδης

Κοσμήτορας Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών
Αντικείμενο: Σαξόφωνο και Τζαζ
Βαθμίδα: Καθηγητής
ΦΕΚ Διορισμού: 616/1-7-2016/τ. Γ΄
Τηλέφωνο: 2661087508
Email: dimosd@ionio.gr

Δημητριάδης Δήμος

gr  pdf.png  Δημητριάδης Δήμος: Βιογραφικό Σημείωμα
Mέγεθος: 257.08 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

O Δήμος Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές και τις μουσικές του εμφανίσεις στο χώρο της Τζαζ. Σπούδασε στις ΗΠΑ ως υπότροφος του Berklee College of Music (Βachelor of Music-Cum Laude) με τους Joe Viola, Jerry Bergonzi, George Garzone και Hal Crook και συνέχισε ως πανεπιστημιακός βοηθός στο Βennington College (Master of Music) δίπλα σε συνθέτες και θεωρητικούς της μουσικής του 20ου αιώνα όπως η Betsy Jolas και ο Joel Chadabe. Μαθήτευσε δίπλα στον πρωτοπόρο σαξοφωνίστα της Τζαζ Steve Lacy και τον πιανίστα Mal Waldron.

Oι μουσικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες μέχρι σήμερα εκτείνονται απο τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία μέχρι τη Νότιο Αφρική και 21 Ευρωπαϊκές χώρες. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της νεότερης και παλαιότερης γενιάς των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής όπως οι Tim Hagans, Adam Nussbaum, Sheila Jordan, Ron McClure, Chico Freeman, Keith Copeland, Jonathan Kreisberg, Christy Doran, Erik Ineke, Francois Théberge, Feya Faku, Nduduzo Makatini, Bruno Tommaso, Günter Sommer, Jukkis Uottila, Jarmo Savolainen.

Το 2000 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου μετά απο τετραετή θητεία ως διδάσκων ΠΔ 407 (1996-1999) και σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής πρώτης βαθμίδας στο ίδιο ίδρυμα. Είναι ο πρώτος μουσικός της Τζαζ που εκλέχτηκε σε πανεπιστημιακή θέση στην Ελλάδα. Σχεδίασε, οργάνωσε και διευθύνει το πρώτο και μοναδικό, μέχρι στιγμής, πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Τζαζ της χώρας. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ιστορικά τμήματα Τζαζ της Ευρώπης και των ΗΠΑ: Sibelius Academy, New School for Jazz and Contemporary Music (NY), Vienna Conservatory, Graz University for the Arts, Royal Conservatory the Hague, Bowling Green State University (Ohio), Newpark Music Centre (Ireland), University of Nicosia, European University (Cyprus).

Απο το 2003 εκλέγεται γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του International Association of Schools of Jazz (IASJ) και είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής όλων των διεθνών συνεδρίων και συναντήσεων του οργανισμού. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας του ΥΠΕΠΘ, μέλος της διεθνούς ακαδημαϊκής επιτροπής αξιολόγησης Higher Education and Training Awards Council (HETAC) και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της International Society for Improvised Music (ISIM). Διετέλεσε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010-2011).

Το 2010 διοργάνωσε στην Κέρκυρα το IASJ Jazz Education Conference με συμμετοχές απο 16 χώρες και καλεσμένους τον αμερικανό συνθέτη Gunther Schuller και τον συνθέτη και ακαδημαϊκό Θόδωρο Αντωνίου. Μεταξύ των πολλών εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών παραγωγών του περιλαμβάνονται η σειρά εκπαιδευτικών φεστιβάλ Jazz Now! (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και άλλες πόλεις της Ελλάδας), το διεθνές φεστιβάλ Corfu Jazz World (2017-19), η Θερινή  Ακαδημία Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου (2005-2019) και η διεθνής παραγωγή Aqua Jazz Athens του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2018).

Ο προσωπικός δίσκος του «The Game» κυκλοφόρησε το 2006 με πρώτη διεθνή παρουσίαση στο Padova Jazz Festival (2006). Το έργο του “Dream Modes” παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2014) και στο Odessa Jazz Festival (2015). Είναι παραγωγός των δίσκων Jazz Now! (2011) και Ionian Jazz Ensemble (2003) εκδόσεις του περιοδικού «Jazz&Τζαζ» και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Για την καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή του δράση του απονεμήθηκε το Artist/Scholar Grant απο το Ιδρυμα Fulbright (2007). To 2013 και το 2016 επιλέχθηκε απο το Inamori Foundation της Ιαπωνίας ως μέλος του εκλεκτορικού σώματος για την απονομή του Kyoto Prize in Music.

Απο το 2020 είναι κοσμήτορας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Δισκογραφία Τζαζ :

The Game Dimos Dimitriadis Quintet A&N records 2006

Jazz Now! New Music from Ionian University Jazz ” Περιοδικό “Jazz & Τζαζ” τ. 224 Νοέμβριος 2011

Ionian Jazz Ensemble Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Περιοδικό “Jazz & Τζαζ” τ. 120 Μάρτιος 2003

Συνεργασίες

The Sonny Clark Project, Keith Copeland, Olivier Gatto, Stepjko Gut, Ikaros music, 2020

Rousilvo Dine Doneff, neRED-ECM 2018

To Eternity Stefanos Andreadis, Ankh Music 2017

Flying Jazz Stefanos Andreadis, FM 2013

Mystic Blues Σοφία Νοητή, ANK 2007

Sabath Lift Μιχάλης Σιγανίδης, Lyra 2006

Echoes Γιώργος Φακανάς (sp. guest Wallace Roney) Libra 2005

Miracolo Balkanija, Εφημερίδα Il Manifesto 2004

Ηχοτοπία Theodosi Spassov - Κώστας Θεοδώρου FM Records 2003

10 Xρόνια Jazz&Τζαζ Περιοδικό «Jazz & Τζαζ» τ. 121 Απρίλιος 2003

Νόστος Κώστας Θεοδώρου Lyra, 1997

Mode Plagal Mode Plagal, Ano-Kato Records 1995

Το Τραίνο Φάντασμα-Φίλος, Μιχάλης Σιγανίδης Lyra 1995

Dialogues Κώστας Μαγγίνας, Ano-Kato Records 2017

Ιχνηλάτες του Ιούρα, Lyra 1993

Ενημέρωση: 09-05-2022

Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας