Σωκράτης Άνθης

Αντικείμενο: Τρομπέτα
Βαθμίδα: Επισκέπτης Καθηγητής
Τηλέφωνο: 2661087530

Άνθης Σωκράτης

Ο Σωκράτης Άνθης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1952. Σπούδασε τρομπέτα στη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος», με δάσκαλο τον Θανάση Βογιατζόπουλο και στο Ελληνικό Ωδείο, με καθηγητή τον Δημήτρη Κάφυρη, από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τρομπέτας και συνόλου χαλκίνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνούς κύρους καθηγητές.

Στην Ελλάδα έχει πάρει μέρος στις σημαντικότερες μουσικές εκδηλώσεις από το 1975 μέχρι σήμερα αλλά και σε πολλές ηχογραφήσεις για δίσκους και για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Έχει εμφανιστεί, με συγκροτήματα μουσικής δωματίου κυρίως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και σε αρκετές εκτός Ευρώπης, σε αίθουσες όπως Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, Salle Pleyel στο Παρίσι, Palais des Beaux-Arts στις Βρυξέλλες, Yotsuya Kumin Hall του Τόκυο κ.α. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι επί εικοσαετία και συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες και ηχογραφήσεις έργων του. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λειψίας στην αίθουσα Gewandhouse, την Ορχήστρα του Πλέβεν της Βουλγαρίας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα ALEA III της Βοστώνης, την Ορχήστρα Δωματίου «Μαρσύας», την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης και την Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Με την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, συμμετείχε ως σολίστ στην συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Όπερας του Αμβούργου με το μπαλέτο «Οδύσσεια», σε χορογραφία John Neumeier και μουσική Γιώργου Κουρουπού.

Υπήρξε κορυφαίος μουσικός στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1975-1990), στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (1980-1991), στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ (1976-2003), στην Ορχήστρα των Χρωμάτων (1989- ). Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου «Ν. Μάντζαρος» και του κουϊντέτου χάλκινων πνευστών «Melos Brass» με το οποίο έχει και δισκογραφική δραστηριότητα. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των διεθνών διαγωνισμών για την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου. Έχει διδάξει τρομπέτα στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Φ. Νάκας, όπου ήταν και υπεύθυνος του τμήματος χάλκινων πνευστών. Από το 2003 ο ίδιος και το Melos Brass καθιέρωσαν την ετήσια Θερινή Μουσική Ακαδημία στην Κέρκυρα και συνεργάστηκαν με διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγητές όπως: T. Dokshizer, Ch. Lindberg, M. Becquet, Fr. Damrow, Chr. Martin, J. Bjørn-Larsen, B.Van Dijk, Bo Nilsson, W. Hilgers, J. Thompson, G..Jones, J. Friedman, H. Halien, H. Macdonald, L. Benucci, J. van Rijen και με τα συγκροτήματα Canadian Brass, German Brass, Mnozil Brass. Από το 2008 ο ίδιος και το Melos Brass είχαν την καλλιτεχνική διεύθυνση του ετήσιου Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από τον Αύγουστο του 2013 είναι Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος».

Από το 2003 έως το 2009 ήταν Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το εαρινό εξάμηνο του 2018 καλείται ως Επισκέπτης Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα, έχοντας την ευθύνη του αντικειμένου της Τρομπέτας.

Ενημέρωση: 02-03-2018

Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας