Σεμινάριο του καθηγητή Raphael Staubli (προσκεκλημένος της καθηγήτριας Αναστασίας Σιώψη)
Τετάρτη, 30 Μαΐου, 11-1, αιθ.103
Ανοικτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές
Τίτλος σεμιναρίου: Ο χαρακτήρας των τονικοτήτων
Γλώσσα: Ελληνική
Περίληψη
Το ζήτημα των τονικοτήτων έχει διάφορες απόψεις/ερμηνείες οι οποίες πολλές φορές αντικρούουν η μία την άλλη. Επίσης είναι δύσκολο να βρει κανείς το σημείο, στο οποίο ο Αρχιμήδης έχει στηρίξει το μοχλό του. Πού βρίσκεται αυτό το σημείο σχετικά με τις τονικότητες; Γενικά έχουν οι τονικότητες ορισμένους χαρακτήρες, όπως ισχυρίζεται παραδείγματος χάρη ο C.F.D. Schubart, ή δεν υπάρχουν τέτοιοι χαρακτήρες, όπως ισχυρίζεται ο F.W. Marpurg;
Με βάση ένα μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον κείμενο του R. Schumann, θα συζητήσουμε για αυτό το θέμα. Επίσης θα ασχοληθούμε με συγκεκριμένα παραδείγματα, με τραγούδια του Schubert και του Schumann, όπως και με αποσπάσματα από έργα των Mozart, Wagner και άλλων συνθετών.
Παρατηρήσεις
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα εκτελεστούν τραγούδια των Schumann και Schubert (πιάνο Raphael Staubli, τραγούδι η σοπράνο Ελένη Ρίστοβ).
Ο Ελβετός καθηγητής Staubli γνωρίζει την ελληνική γλώσσα στην οποία και θα δώσει το σεμινάριο αυτό.
Raphael Staubli – βιογραφικό σημείωμα
Ο Raphael Staubli γεννήθηκε κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Σπούδασε βιολί, πιάνο και θεωρία της κλασικής μουσικής (αρμονία, αντίστιξη, ιστορία). Την περίοδο 1984-1988 σπούδασε σύνθεση και θεωρία με τον Helmut Lachenmann στη Musikhochschule της Στουτγάρδης.
Την περίοδο 1988-1992 εργάστηκε ως Καθηγητής της Θεωρίας της Κλασικής Μουσικής στη Hochschule der Künste της Ζυρίχης. Από το 1992 διδάσκει (Professor) στο ίδιο αντικείμενο στη Hochschule Luzern-Musik τα μαθήματα: «Θεωρία της Αρμονίας», «Θεωρία της Αντίστιξης», «Ειδικά Θέματα Ιστορίας της Μουσικής» και «Σύνθεση σε Διάφορα Στυλ».
Ο Raphael Staubli δραστηριοποιείται ως συνθέτης, ως πιανίστας και ως διευθυντής ορχήστρας, έχει δε δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με θέματα μουσικολογικού ενδιαφέροντος.
Από τα νεανικά του χρόνια ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό της ελληνικής αρχαιότητας. Γι’αυτόν τον λόγο ταξιδεύει αρκετά συχνά στην Ελλάδα. Το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-16 παρακολούθησε τα μαθήματα του Στέλιου Ψαρουδάκη («Αρμονική Θεωρία» και«Ρυθμική Θεωρία» της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του έτους 2018, και για ένα τετράμηνο (Μάιος-Αύγουστος), θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να γνωρίσει καλύτερα τη χώρα και τον πολιτισμό της και να βελτιώσει τη γνώση του της ελληνικής γλώσσας, την οποία εδώ και αρκετά χρόνια σπουδάζει.