Απολογισμός Θερινής Ακαδημίας: «Μουσικό Βίντεο: πολυτροπική ανάλυση, κώδικες, και εκπαιδευτικές εφαρμογές», Κέρκυρα, 8–12 Ιουλίου 2018

ShareThis
Δημοσίευση: 24-08-2018 12:37 | Προβολές: 3872
    Κείμενο ανακοίνωσης
Mέγεθος: 175.3 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Η πενθήμερη Θερινή Ακαδημία του τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής 2018 του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8-12 Ιουλίου 2018 στην Κέρκυρα με θέμα: «Μουσικό Βίντεο: πολυτροπική ανάλυση, κώδικες, και εκπαιδευτικές εφαρμογές». Κεντρική προσκεκλημένη εισηγήτρια ήταν η Μαίη Κοκκίδου, PhD Μουσικοπαιδαγωγός – Ερευνήτρια. Με θεματικά εργαστήρια συμμετείχαν οι: Ζωή Διονυσίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου, και Γιώργος Νικόπουλος, Σκηνοθέτης/Animator, Υποψ. Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί μουσικής, εκπαιδευτικοί, και μουσικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το πενθήμερο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα (Κάτω Κορακιάνα).

Στη Θερινή Ακαδημία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στις πτυχές του πολυτροπικού ψηφιακού μουσικού γραμματισμού μέσα από ποικίλα παραδείγματα, να εξοικειωθούν με τεχνικές ανάλυσης μουσικών βίντεο της δημοφιλούς κουλτούρας και να διευρύνουν το μεθοδολογικό τους ρεπερτόριο καθώς και τις γνώσεις τους αναφορικά με τα είδη των μουσικών βίντεο που προσφέρονται για εκπαιδευτική χρήση. Επίσης γνώρισαν τα βίντεο δια-τροπικής ακρόασης και τα ανέλυσαν σύμφωνα με τους κώδικες, τα υλικά και τις διαδικασίες της μουσικής. Εστίασαν στους όρους της μουσικής επικοινωνίας και τις διαστάσεις της μουσικής εμπειρίας σε πολυτροπικά περιβάλλοντα μελετώντας επιλεγμένα βίντεο ως: φορείς μουσικών πληροφοριών, αντικείμενα που είναι φορείς ιδεολογιών, και νέα καλλιτεχνικά αντικείμενα. Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες στην ανάλυση των βίντεο, στην ανάπτυξη μουσικοπαιδαγωγικών εφαρμογών που σχετίζονται με τα βίντεο, και στην παραγωγή ενός δικού τους πρωτότυπου μουσικού βίνεο. Αποσπάσματα από τα τελικά πρωτότυπα βίντεο των συμμετεχόντων μπορείτε να βρείτε στο You tube στις παρακάτω διευθύνσεις.

Η μύγα


Η μύγα

Ο γάμος των ρομπότ

Δέκα σκελετοί

Στόχος μας είναι η Θερινή Ακαδημία του τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου να αποτελέσει τόπο συνάντησης, γόνιμου διαλόγου και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων γύρω από θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και μάθηση της μουσικής στη σημερινή κοινωνία. Ευχαριστούμε το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, την επιμελήτρια κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου και το προσωπικό του Παραρτήματος για τη ζεστή φιλοξενία, την κ. Κοκκίδου για την ιδιαίτερα εμπνευστική της δουλειά που μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες, τον κ. Νικόπουλο για την άψογη συνεργασία, τους φοιτητές της οργανωτικής επιτροπής για την πολύτιμη βοήθεια, τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη τους.

Ζωή Διονυσίου

Επίκουρος Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου

Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερινής Ακαδημίας Μουσικής Παιδαγωγικής 2018


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας