Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Στρίγγλα» [17/5/19, Κέρκυρα]
Social Media
Δημοσίευση: 15-05-2019 17:04 | Προβολές: 1127
    Η αφίσα της παράστασης
Mέγεθος: 1.17 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF

ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΠΟΛΗ – ΣΚΗΝΗ», ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Παρασκευή 17 Μαΐου 2019
9.30 μ.μ. Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Στρίγγλα»
στην Πλατεία Αγίας Ελένης Κέρκυρα 

Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο - Κατέβα ρόδι» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας «Πόλη - Σκηνή» παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Η Στρίγγλα», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στις 9.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγίας Ελένης στην Κέρκυρα. Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες.

Η Στρίγγλα στην λαϊκή παράδοση συμβολίζει το κακό, το αποτρόπαιο, που μπορεί να είναι γύρω μας, δίπλα μας, ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Αν το αφήσουμε υπομονετικά να συνυπάρχει δίπλα μας, το κακό γιγαντώνεται, και κινδυνεύει να εξοντώσει τα πάντα. Κάπως έτσι η Στρίγγλα του παραμυθιού εξοντώνει τα ζώα, τους ανθρώπους, ολάκερη την πολιτεία της. Ο Γιαννάκης, το άξιο παληκάρι, ανακαλύπτει την αλήθεια και προσπαθεί να δώσει λύση. Αλλά η αλήθεια είναι οδυνηρή, ανείπωτη. Θα τον αφήσει η οικογένειά του και η κοινωνία να εξοντώσει το κακό; 

Ο δρόμος προς την ενηλικίωση απαιτεί να βαδίσει ο καθένας τον δρόμο της ερημιάς και της αυτογνωσίας μόνος του, έναν δρόμο που συνήθως κρύβει πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Ο ήρωας θα ολοκληρωθεί μόνο όταν υπακούσει στην εσωτερική ηρωική φωνή του, όταν ανασύρει τη λιονταρίσια δύναμη από μέσα του για να μείνει πιστός στο αρχικό του όραμα. Μέσα από μάχη σώμα με σώμα με το κακό, ο Γιάννης επιδιώκει να εξοντώσει τα ανείπωτα και να χτίσει τη νέα ζωή γύρω του, κάνοντας έτσι την μεγάλη του ηρωϊκή πράξη.

Η Στρίγγλα, ένα «μαγικό» παραμύθι της προφορικής παράδοσης, αποτελεί αφορμή για μία πολυαισθητηριακή καλλιτεχνική παράσταση από την Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο – Κατέβα ρόδι». Επίδίωξη της ομάδας είναι μια μουσική εκπαίδευση με έμφαση στην αγωγή του συναισθήματος, της κριτικής σκέψης, και στη δημιουργία καλλιτεχνικών και μουσικών εμπειριών στους συμμετέχοντες. Στην παράσταση περιλαμβάνονται παραδοσιακά τραγούδια σε μία σύγχρονη, πολυφωνική ή αυτοσχεδιαστική διασκευή. Παράλληλα, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί σωματικών κρουστών δημιουργούν τα ανάλογα με την πλοκή του έργου ηχοτοπία. Χαρμολύπη η επίγευση του παραμυθιού, χαρμολύπη και το συναίσθημα που προκαλούν τα τραγούδια της παράστασης. Ευχαριστούμε την κ. Αλεξάνδρα Παγιατάκη για τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, και το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας για την στήριξη.

 


 

Η Ομάδα Μουσικοπαιδαγωγικών Δράσεων του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ανέβα μήλο - Kατέβα ρόδι» αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με καλλιτεχνική υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Ζωή Διονυσίου. Λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2012 με συνεχή ανανέωση των μελών της. Στόχος της ομάδας είναι να προάγει τον προφορικό λόγο και τη λαϊκή μουσική παράδοση αντλώντας από παραμύθια, παιχνιδοτράγουδα, τραγούδια και λαϊκά δρώμενα. Μέσα από εθνομουσικολογική και λαογραφική έρευνα, εξερεύνηση διακαλλιτεχνικών πρακτικών, και τις δημιουργικές ιδέες των μελών της, η ομάδα επιδιώκει να αποδώσει τον προφορικό λόγο μέσα από ένα μουσικοθεατρικό πρίσμα, παρέχοντας ταυτόχρονα μια νέα, αναζωογονητική, και διαδραστική προοπτική στο είδος του μουσικού θεάτρου. 

Η ομάδα έχει παρουσιάσει περισσότερες από 60 παραστάσεις σε θέατρα, πλατείες, σχολεία, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Σολωμού στην Κέρκυρα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Κέρκυρας, στο Πολύτεχνο, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στην ΕΡΑ Κέρκυρας, στο 7ο και 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη, στους Παξούς, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αμαλιάδα, στην Παβία Ιταλίας, στο Μέτσοβο, στα Ιωάννινα, στη Βιέννη Αυστρίας, στις Σέρρες, στην Αθήνα, στη Σαντορίνη κλπ. 

Στην παράσταση συμμετέχουν οι φοιτητές: Ελένη Βασιλείου, Νικόλας Γεωργίου, Μάνθος Δαμίγος, Σοφία Καλογρούλη, Βίλμα Κατσέλη, Αλεξάνδρα Κυριάκου, Κλειώ Κωνσταντάκου, Ελίνα Λευθεριώτη, Χριστίνα Λιάνου, Αμαλία Μπελιά, Στέφανη Νεοφύτου, Χάρης Πανδής, Μαρίνα Παπαγεωργίου, Θέα Παπαδοπούλου, Ελίζα Πατσιώλη, Ευτύχιος Σελεάρης, Έλλη Σίδερη, Λεωνίδας Φιλόπουλος.

 

https://anevamilokatevarodi.wordpress.com

https://www.facebook.com/anevamilokatevarodi

https://www.instagram.com/milo_rodi/?hl=el


Επιστροφή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Παλαιό Φρούριο
Κέρκυρα, 49 100
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Γραμματεία ΤΜΣ: 26610 87522
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΣ: 26610 87523
Βιβλιοθήκη: 26610 87551
Fax: 26610 26024

e-mail: music@ionio.gr
Τεχνική Υποστήριξη