Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 3:00-6:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο 2 του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του μαθήματος Μουσική Παιδαγωγική Θεωρία και Πράξη, η κα Χρύσα Κίτσιου θα διδάξει σεμινάριο με τίτλο: «Κατανοώντας μουσικές έννοιες μέσα από τη μουσική πράξη». Το σεμινάριο απευθύνεται πρωτίστως στους φοιτητές του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά είναι ανοιχτό και σε φοιτητές άλλων εξαμήνων του Τ.Μ.Σ. που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.
Περιγραφή του σεμιναρίου
Το σεμινάριο διαπραγματεύεται έναν βιωματικό τρόπο διδασκαλίας της Θεωρίας της Μουσικής όπου κυριαρχεί η ιδέα ότι η κατανόηση μιας μουσικής έννοιας προηγείται της οπτικής της αναπαράστασης (σύμβολα μουσικής σημειογραφίας) και έχει βασικό στόχο να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των μαθητών δημιουργώντας συναισθήματα ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Θα προταθούν ρυθμικές – μελωδικές ασκήσεις και δραστηριότητες που εφαρμόζονται σε ένα μουσικό πλαίσιο με έμφαση στην εκτέλεση ρυθμικών σχημάτων με μουσικότητα και με επίκεντρο τον παλμό, τη φράση και τον συγχρονισμό. Τέλος, θα συζητηθούν προβλήματα που συχνά προκύπτουν κατά τη διδασκαλία μαθημάτων μουσικής καθώς και τρόποι αποφυγής - αντιμετώπισής τους σε προσαρμογή, πάντα, με τις νέες συνθήκες της σημερινής πραγματικότητας.
Βιογραφικό
Η Χρύσα Κίτσιου είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη «Μουσική Παιδαγωγική», Πτυχίου Μουσικών Σπουδών, διπλωματούχος πιάνου και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών. Διδάσκει πιάνο και μουσικά σύνολα στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Είναι δημιουργός του βιβλίου «Θεωρία της Μουσικής, σολφέζ, καλλιέργεια ακουστικών ικανοτήτων». Ασχολείται έντονα με την καλλιέργεια της ακοής και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με τα τεστ αξιολόγησης μουσικών ακουστικών ικανοτήτων και την διδασκαλία μουσικού οργάνου. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με τη διδασκαλία της Θεωρίας της Μουσικής – Καλλιέργειας της ακοής. Υπήρξε accompagnatrice της «Χορωδίας Θεσσαλονίκης» καθώς και άλλων χορωδιών, συμμετέχοντας σε διάφορες συναυλίες, φεστιβάλ και gala όπερας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως πιανίστα, έχει εμφανιστεί με συμφωνικές ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου, διάφορα μουσικά σχήματα και σε ατομικά ρεσιτάλ κλασικού και σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο Αθηνών συνοδεύει στο πιάνο τις πτυχιακές εξετάσεις μπαλέτου (major) της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (Royal Academy of Dance).
Η διδάσκουσα
Ζωή Διονυσίου