Το Εργαστήρι του Δόκτωρος Καλιγκάρι

ShareThis
Δημοσίευση: 02-05-2012 11:50 | Προβολές: 1504
Σημαντική Ημερομηνία: 02-05-2012
[Έληξε]
    Συνημμένο Αρχείο 1
Mέγεθος: 94.25 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Προβολή της κλασσικής ταινίας του γερμανικού εξπρεσιονιστικού βωβού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία Robert Wiene.
Μουσική του υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ανδρέα Μιμαίου.


Τετάρτη, 2 Μαΐου, Ιόνιος Ακαδημία, στις 20:30

Είσοδος Ελεύθερη


Περίληψη της Ταινίας
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία παίζει ένας περιπλανώμενος τσαρλατάνος - υπνωτιστής ο Caligari που παίρνει μέρος σε πανηγύρια παρουσιάζοντας ως θέαμα τον υπνοβάτη Cesare. Κάποτε ο Caligari επισκέπτεται την Γερμανική πόλη Holstenwall και τότε αρχίζουν να γίνονται μια σειρά από δολοφονίες. Όλη την ιστορία αυτή βλέπουμε να την αφηγείται από την πρώτη κιόλας σκηνή της ταινίας ένας νεαρός άνδρας, ο Francis. Στη συνέχεια της αφήγησης ο καλύτερος φίλος του Francis, o Alan δολοφονείται. Κι ενώ φαίνεται ότι πιθανότατα η δολοφονία αυτή να είναι το αποτέλεσμα της ερωτικής διαμάχης για την όμορφη Jane, ο Francis υποπτεύεται τον Caligari. H αστυνομία, όμως φαίνεται να τον αγνοεί. Ξεκινώντας, λοιπόν, από μόνος του μια έρευνα ο Francis ανακαλύπτει ότι ο Caligari διατάζει τον υπνωτισμένο Cesare να διαπράξει τους φόνους. Η ταινία παίρνει όμως στο τέλος μια τελείως απρόσμενη κατάληξη.

Σύντομο βιογραφικό Ανδρέα Μιμαίου
Γεννήθηκε στο Βόλο. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε τη μουσική μαθαίνοντας πιάνο και θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου. Το 2004 ολοκληρώνει ένα μεγάλο κύκλο μουσικών σπουδών παίρνοντας τα πτυχία πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης, φυγής και σύνθεσης. Παράλληλα, το 2003 ολοκληρώνει τις σπουδές του στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα «Μουσική και Κινηματογράφος».
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια-MasterClass ενορχήστρωσης με τον μαέστρο Συμεών Κόγκαν και θεωρητικών με τους Άλκη Μπαλτά, Βασίλη Φόστερ, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα Workshop σύνθεσης όπως στο Μουσικό Χωριό του Αγίου Λαυρεντίου με τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό, καθώς και στις Θερινές Ακαδημίες του Ιονίου Πανεπιστημίου με τους συνθέτες Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Ιωσήφ Παπαδάτο και Philip Cashian.
Από το 1998 είναι καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με το Μουσικό Σχολείο Βόλου, όπως και με την Πρωτοβάθμια Μαγνησίας.
Ο Ανδρέας Μιμαίος έχει γράψει συμφωνική μουσική, χορωδιακή, τραγούδια, μουσική δωματίου, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, ενώ έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και μουσική επένδυση παραμυθιών. Το καλοκαίρι του 2002 η μουσική του πλαισιώνει το Φεστιβάλ φλάουτου της Μακρυνίτσας στο Βόλο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βόλου. Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια των Εργαστηρίων νέων Ελλήνων Συνθετών το έργο του με τίτλο «Οι δύο όψεις του νομίσματος», ενώ τον Οκτώμβρη του ίδιου έτους γράφει μουσική για το θεατρικό « Ο Αφανισμός της Μήλος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή. Από το 2009 έχει δημιουργήσει μέσα στους κόλπους του Δημοτικού Ωδείου Βόλου ένα σταθερό πλέον μουσικό σύνολο με το όνομα «Weimar Ensemble», με σκοπό τη ζωντανή μουσική συνοδεία ταινιών κυρίως του Ευρωπαικού βωβού κινηματογράφου, με έμφαση στη δεκαετία του 1920-1930 (Weimar Film) και ειδικότερα στον γερμανικό εξπρεσιονισμό. Έχει κάνει την μουσική επιμέλεια για την ταινία “Το εργαστήρι του Δρ. Caligari”, την οποία συνόδευσε ζωντανά το Φεβρουάριο του 2011 το μουσικό σύνολο «Weimar Ensemble» υπό την μουσική διεύθυνση του ιδίου στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.


Στο συνημμένο αρχείο περιλαμβάνεται η αφίσα της εκδήλωσης


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την συνθήκη της Λωζάνης στην Ιόνιο Ακαδημία
Δημοσίευση: 19-10-2023 13:27 | Προβολές: 6111
Σημαντική Ημερομηνία: 25-10-2023
[Έληξε]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας