Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε σχέση με την ίδρυση νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών

ShareThis
Δημοσίευση: 03-04-2024 13:30 | Προβολές: 1230
image

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας αφορμή από πρόσφατα δημοσιεύματα περί της προόδου των εργασιών για την ίδρυση νέας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, δηλώνει τα εξής:

  1. Χαιρετίζει ως θετική κάθε προσπάθεια που συντείνει στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου στο ευαίσθητο πεδίο των καλλιτεχνικών σπουδών, και ειδικά της καλλιτεχνικής αριστείας στις μουσικές σπουδές, την οποία, στο διαθεματικό πλαίσιο που προσφέρει η Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΙΠ, το Τμήμα μας καλλιεργεί με συνέπεια επί 30 χρόνια, με οδηγό τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και με έναν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και διεθνοποίησης.
  2. Υπενθυμίζει ότι το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΙΠ προσφέρει εδώ και χρόνια, ως διακριτή Κατεύθυνση, πενταετές πρόγραμμα σπουδών στη Μουσική Εκτέλεση σε πλειάδα ειδικεύσεων οργάνων και ειδών μουσικής, πολλές εκ των οποίων μοναδικές στην Ελλάδα, που οδηγεί σε τίτλο Integrated Master, πιστοποιημένο από την ΕΘ.Α.Α.Ε, καθώς και Παιδαγωγική Επάρκεια. Υπενθυμίζει επίσης ότι, κατά την πάγια διεθνή πρακτική, η πρόσβαση στην Κατεύθυνση Εκτέλεσης προϋποθέτει επιτυχή συμμετοχή σε απαιτητικές εσωτερικές ακροάσεις ανά ειδίκευση, ενώ καθ’ όλη της τη διάρκεια η σχετική σπουδή περιλαμβάνει ατομικό μάθημα οργάνου, φωνητικής ή μουσικής διεύθυνσης (σχέση διδάσκοντος-διδασκομένου 1/1), υποχρεωτική συμμετοχή σε εξειδικευμένα μουσικά σύνολα, εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα, και ολοκληρώνεται με δύο (2) Διπλωματικές Εργασίες/Συναυλίες επαγγελματικού επιπέδου. Υπενθυμίζει τέλος ότι η συνύπαρξη στο πλαίσιο της ίδιας ακαδημαϊκής κοινότητας των ειδικεύσεων Μουσικής Εκτέλεσης με τις λοιπές δύο προσφερόμενες μουσικές Κατευθύνσεις (Σύνθεση - Μουσική Επιστήμη) του ΤΜΣ αλλά και με εκείνες που προσφέρει το όμορο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του ΙΠ, δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες διαθεματικής ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής διάδρασης.
  3. Αναγνωρίζει τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού ακαδημαϊκού τοπίου στο ειδικό πεδίο των Παραστατικών Τεχνών, πιστεύοντας ακράδαντα ότι μια τέτοια επένδυση θα έχει πολλαπλή χρησιμότητα, ιδίως εφόσον α) διασφαλίσει τη συνύπαρξη σε κοινό ακαδημαϊκό περιβάλλον και των τριών Παραστατικών Τεχνών, όπως άλλωστε ήδη ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται, και β) καλύψει γεωγραφικά την περιοχή της ίδιας της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία παραδόξως ακόμα σήμερα στερείται αντίστοιχης λειτουργικά ολοκληρωμένης ακαδημαϊκής υποδομής στις Μουσικές Σπουδές.
  4. Ως εκ τούτου, καλωσορίζει την είδηση περί της προόδου των εργασιών που αφορούν στη δημιουργία ενός νέου δημόσιου καλλιτεχνικού ΑΕΙ στην Αθήνα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και θέτει ευχαρίστως στη διάθεση των αρμοδίων την τεχνογνωσία και διαθεματική εμπειρία 30 ετών λειτουργίας του στο πεδίο των Μουσικών Σπουδών.

Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας