O Δήμος Δημητριάδης, αν. καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και δημιουργός του προγράμματος τζαζ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, οργανώνει στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ έναν κύκλο σεμιναρίων για την τζαζ μουσική ανοίγοντας μια πόρτα εκτός του Πανεπιστημίου σε αυτό τον μουσικό και καλλιτεχνικό πλούτο.Πρόκειται για μία δημιουργική διαδικασία σε δύο μέρη:
α) μικρές διαλέξεις - ακροάσεις με πολύ χώρο για παραδείγματα, απορίες, συζήτηση και συμμετοχή
Με τη βοήθεια σπάνιων ηχογραφήσεων και video και ένα πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης μαθαίνουμε τα πιό σημαντικά στοιχεία για τη τζαζ: πώς γεννήθηκε και γιατί εξελίχθηκε σε μία απο τις σημαντικότερες μουσικές του 20ου αιώνα, πώς λειτουργεί ο αυτοσχεδιασμός, ποιές ικανότητες αναπτύσουν οι μουσικοί της, πώς τις μαθαίνουν και πώς τις χρησιμοποιούν καθώς αυτοσχεδιάζουν, πώς ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργία λειτουργούν ομαδικά, τί σημαίνει να ξέρεις αρμονία με το αυτί, τί σημαίνει να έχεις πολυρυθμικές ικανότητες.
β) ανοιχτό μάθημα με τους φοιτητές της τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου με ελεύθερη παρακολούθηση για τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου
Τα σεμινάρια:
- τα παλιά χρόνια (1900-1940) - Τετάρτη 24 Οκτωβρίου
- και η μοντέρνα εποχή (1940-σήμερα) - Τετάρτη 7 Νοεμβρίου
- ανοιχτά αυτιά (μελωδία και αρμονία χωρίς παρτιτούρα) - Τετάρτη 21 Νοεμβρίου
O σαξοφωνίστας Δήμος Δημητριάδης έχει κατακτήσει τη διεθνή αναγνώριση τόσο για τις εμφανίσεις του ως μουσικός της τζαζ δίπλα σε σημαντικά ονόματα της διεθνούς σκηνής όσο και για τη δράση του στο χώρο της ανάπτυξης των σπουδών τζαζ.
Δημιούργησε (το 1996) και διευθύνει μέχρι σήμερα το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών Τζαζ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπου έχει τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή.
Το πρόγραμμα αυτό τροφοδοτεί την Ελληνική σκηνή με μερικούς απο τους καλύτερα καταρτισμένους και πιό δημιουργικούς μουσικούς της, παρουσιάζει υψηλής ποιότητας συναυλίες τζαζ σε όλη την Ελλάδα και ηχογραφήσεις που έχουν εκδοθεί απο το περιοδικό Jazz&Tzaz(2003, 2011, 2012).
Ο Δήμος Δημητριάδης δημιούργησε ακόμη την πρωτοποριακή Διεθνή Θερινή Ακαδημία Τζαζ στην Κέρκυρα (2005-2010) ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε ιστορικά μουσικά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ως γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Σχολών της Τζαζ (IASJ) απο το 2003 διδάσκει, παρακολουθεί και διοργανώνει σεμινάρια, συνέδρια και συναντήσεις τζαζ σε όλο τον κόσμο. Το 2007 του απονεμήθηκε το Artist/Scholar Grant από το 'Ιδρυμα Fulbright.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, Σχολεμβούργου 39, Τένεδος (είσοδος Νέου Φρουρίου)
Ώρα: 20.00
Είσοδος: 5 ευρώ
Στο συνημμένο αρχείο περιλαμβάνεται η αφίσα της εκδήλωσης