Το Σάββατο, 01.03.2014, το σύνολο φλάουτων του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τ.Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας παρουσιάζουν το παρακάτω πρόγραμμα:
Henry Brant - Music for Massed flutes(2001) για σύνολο φλάουτων
(1913-2008)
J. Bodin de Boismortier - Κοντσέρτο σε ρε μείζονα Οp. 15/3 για σύνολο φλάουτων Allegro
(1689–1755)
Mauricio Kagel - Magic flutes (2004) για 12 φλάουτα (πίκολι, φλάουτα, άλτο φλάουτα)
(1931-2008)
Χάρης Ξανθουδάκης - Σονατίνα (1984) για δύο φλάουτα
(1950- )
J. S. Bach - Ορχηστρική Σουίτα Nο 3 BWV 1068 για σύνολο φλάουτων
(1685 – 1750)
Εισαγωγή: Grave – Vivace
Δημήτρης Μπάκας - Apophatic Spectralism No 2 (2013), για 12 φλάουτα (μπάσο φλαόυτα,φλάουτα)
(1975-)
Steve Reich - Vermont Counterpoint για 12 φλάουτα (πίκολι, φλάουτα, άλτο φλάουτα)
(1936-)
Νίκος Σκαλκώτας - Ηπειρώτικος για 17 φλάουτα (πίκολο, φλάουτα, άλτο & μπάσο φλάουτα)
(1904-09)
φλαόυτα (πίκολι, φλάουτα σε ντο, άλτο, μπάσο):
Σοφία Αλιφιεράκη, Ευγένιος Αναστασιάδης, Ρία Γεωργιάδου, Αλέξανδρος Γούνης, Άννα Ζηνέλλη, Βαρβάρα Μάρκου, Γιώτα Παδοβά, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Ανδρεανή Παπαγεωργίου, Σταυρούλα Παπαϊωάννου, Νίκος Παπαπαρσκευάς, Σίλβι Πλαγκαρίτσα, Ράνια Ρωσοπούλου, Βασιλική Σαραντάρη, Bασιλική Σουέρεφ, Patricia Surman, ΚατερίναΤσεντς
Γιάννης Κούκας: διεύθυνση
καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατερίνα Τσεντς (Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΜΕΤ/ΠαΜακ) & Ρία Γεωργιάδου (ΕΕΙΔΙΠ ΤΜΣ Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Το σύνολο φλάουτων Magic Flutes απαρτίζεται από φοιτητές, απόφοιτους και των διδασκόντων των Τμημάτων Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των 20ου & 21ου αιώνων που είναι γραμμένα για ένα σύνολο δώδεκα φλάουτων, όπως το “Vermont Counterpoint” του Steve Reich και το “Magic Flutes” του Mauricio Kagel. Η σύνθεση του Reich σχεδιάστηκε κυρίως ως σόλο με τη συνοδεία 11 ηχογραφημένων φλάουτων, περιστρέφεται σε βρόχους με γρήγορους ρυθμούς μεταβολής και αποσπασματικά μοτίβα έντεκα φλάουτων γύρω από ένα σόλο φλάουτο. Ο Kagel παίζει σε μορφή διακεκομμένου κανόνα με τα διακροτήματα ξεκούρδιστων αυλών. Ειδικά για αυτό το σύνολο γράφτηκε το 2013 το νέο έργο του Δημήτρη Μπάκα “Apophatic Spectralism”, στο οποίο ξεδιπλώνονται αποχρώσεις ψιθυριστών ηχητικών φασμάτων. Ενδιάμεσα ακούσματα παραπέμπουν στην εποχή μπαρόκ, της άνθισης του φλάουτου, όπως το 3ο κοντσέρτο για πέντε φλάουτα του J. B. de Boismortier. Η σουίτα αρ.3 του J. S. Bach για έγχορδα δανείστηκε για μεταγραφή για σύνολο φλάουτων, όπως και ο ορχηστρικός, χορευτικός «Ηπειρώτικός» του Ν. Σκαλκώτα, ο οποίος σε μεταγραφή για 17 φλάουτα παίζεται σε πρώτη εκτέλεση σε αυτή τη συναυλία.
Τοποθεσία: ALATZA IMAΡΕΤ
Σχετικός σύνδεσμος: thessaloniki2014.eu