Ιόνιος Ακαδημία
Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008, ώρα: 21:00
Συντελεστές:
Ιδέα-Μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σιμόπουλος
Διεύθυνση Ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Σχεδιασμός και Μείξη ήχου: Άγης Γυφτόπουλος
Επιστημονική Επιμέλεια: Διονύσης Π. Σιμόπουλος
Ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου
Παραγωγή:
Ίδρυμα Ευγενίδου
Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Στο συνημμένο αρχείο περιλαμβάνεται η αφίσα της εκδήλωσης
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που συμπεριλαμβάνει ένα οπτικοακουστικό θέαμα και μία διάλεξη, πρόκειται να γίνει στην Ιόνιο Ακαδημία, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στις 9μμ. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου στην οποία συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, συνοδεύοντας ζωντανά την προβολή ενός βίντεο που ειδικά δημιουργήθηκε για αυτή την παραγωγή.
Πρόκειται για ένα θέαμα με τίτλο «Αναζητώντας το ……Χωρόχρονο» που βασίστηκε σε μια ιδέα «ήχου και εικόνας» του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Η μουσική ως κύριο συστατικό συνταιριάζεται με την εικόνα που έχει σχεδιαστεί ειδικά από τον Παναγιώτη Σιμόπουλο σε μία παραγωγή που φέρει την επιστημονική εγκυρότητα των γνώσεων του Διευθυντή του Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος σε μια συνοπτική εισήγηση θα παρουσιάσει τις πιο σύγχρονες θεωρίες για τη γέννηση του σύμπαντος, το χωρόχρονο και τη σύγχρονη κοσμολογία.
Η σύνθετη έννοια του «χωρόχρονου» εμφανίζεται στη θεωρία της Σχετικότητας και περιγράφει διαδικασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό του Ατόμου όσο και στα όρια του Σύμπαντος των γαλαξιών. Κατά ένα δυσνόητο για τους μη μυημένους τρόπο «δένει» τον Χώρο με τον Χρόνο. Δίνει λοιπόν τροφή στη φαντασία των δημιουργών να τον προσεγγίσουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο καθιστώντας την πιο κατανοητή στο ευρύ κοινό.
Μιλώντας για την μουσική του Χωρόχρονου, ο εμπνευστής της Δημήτρης Μαραγκόπουλος λέει «…επιστήμη και τέχνη έχουν την εγγενή δυνατότητα να αφουγκράζονται η μία την άλλη και να γονιμοποιούνται με υπέροχα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια αναζήτηση σχέσεων μουσικής και μιας εικόνας κινούμενης, αφαιρετικής, πολύχρωμης, τρισδιάστατης που επεξεργάστηκε με φαντασία και ειρμό ο Παναγιώτης Σιμόπουλος. Είναι ένα ελεύθερο οπτικοακουστικό ταξίδι που δημιουργεί ένα κώδικα επικοινωνίας ανάμεσα στους ήχους, τα σχήματα και τα χρώματα. Ένα τεράστιο υλικό από εικόνες γεμάτες γεωμετρία, μαθηματικά, χρώματα, γραφικές αναπαραστάσεις της φύσης, σε όλη την πολυπλοκότητα αλλά και την απλότητά της. Έδωσα ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία μιας μουσικής που συνδυάζει τον ζωντανό ήχο και τα φυσικά όργανα με την ηλεκτρονική μουσική και τους ψηφιακούς ήχους. έτσι συνδύασα τους ήχους της ορχήστρας με ένα πολύπλοκο ψηφιακό υλικό. Πρόκειται για ένα αληθινό «studio» και όχι απλά για ένα μουσικό εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες που ανάλογα βέβαια με τα κριτήρια του συνθέτη μπορεί να δώσει ένα υλικό συναρπαστικό, ανάγλυφο, πολυδιάστατο που κατάφερα νομίζω να «δέσω» αποτελεσματικά με την Ορχήστρα. Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια του συνεργάτη μου Άγη Γυφτόπουλου στο σχεδιασμό του ήχου».
Για το έργο ανάμεσα στα άλλα έγραψαν:
«Το έργο «Αναζητώντας το ..Χωρόχρονο» αποτελούσε μαγικό συνδυασμό μουσικού στοχασμού και ενός αεικίνητου σύμπαντος καλειδοσκοπικά μεταμορφούμενων σχημάτων και χρωμάτων προβαλλόμενων σε οθόνη.. Αυτή τη βακχική «όρχηση» εικόνων απολάμβανα ολόψυχα. Αρχικά δίστασα που να εστιάσω την προσοχή μου, στη θαυμάσια μουσική ή στις ονειρικές οπτασίες. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήσαν άρρηκτα αλληλένδετες. (Γιώργος Λεωτσάκος)
«Αναζητώντας το ..Χωρόχρονο», λοιπόν, ο ρηξικέλευθος, ευρηματικός στους μουσικούς «διακανονισμούς», ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος μας πρόσφερε το δικό του μουσικόραμα, μια μικρή….μεγάλη μουσική του σύμπαντος κόσμου. Και ήταν απόλαυση, η πολύχρωμη μουσική διατύπωση, στη συγκεκριμένη χρονοθέτηση της των 35΄(ας ήταν διπλάσια) στον χωρόχρονο, σε σχηματισμούς και μετασχηματισμούς με ηχόχρονο τρόπο στην περιγραφική της ανάπτυξης».
Με τη συναυλία αυτή η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το δυναμικό της, τις δυνατότητες συμμετοχής σε πολύπλοκα σύνθετα προγράμματα αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σαφή δείκτη του παραγομένου στο τμήμα εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού έργου. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ από τον Νοέμβριο εντάχθηκε στο τακτικό πρόγραμμα του Πλανηταρίου.