Το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών που διοργανώνεται στην Κέρκυρα εδώ και μια δεκαετία σαν πρωτοβουλία του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας και του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Ερευνας και Εφαρμογών [ΕΡΗΜΕΕ], του Ιονίου Πανεπιστημίου (στο κοινό πλαίσιο της Σχολής Μουσικής και Ηλεκτροακουστικών Τεχνών) μεταφέρει φέτος ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του στην Αθήνα, στη φιλόξενη στέγη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Στην πολυδιάστατη αυτή διοργάνωση, που περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις με κύριο άξονα την σχέση της τέχνης με την ηλεκτρονική/ψηφιακή τεχνολογία, το ΕΡΗΜΕΕ αναλαμβάνει την παρουσίαση έργων ηλεκτροακουστικής μουσικής σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πολυκαναλικό σύστημα ηχητικής διάχυσης. Το πρόγραμμα της παρουσίασης αυτής περιλαμβάνει έργα διαφόρων τύπων ηλεκτροακουστικής μουσικής σε πέντε θεματικά οργανωμένες συναυλίες που θα παρουσιαστούν, τρείς, το Σάββατο 20 και, δύο, την Κυριακή 21 Μαΐου.
Στις συναυλίες του Σαββάτου περιλαμβάνονται έργα ακουσματικής μουσικής από Έλληνες και ξένους συνθέτες καθώς και μια παρουσίαση της τρέχουσας ηλεκτροακουστικής μουσικής παραγωγής συνθετών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Την Κυριακή παρουσιάζονται ακουσματικά έργα σε ένα πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο Thomas Gorbach και έργα ζωντανής ηλεκτροακουστικής και μικτής μουσικής στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ένα έργο του Volkmar Klien. Oι κ. Volkmar Klien και Τhomas Gorbach είναι Αυστριακοί συνθέτες ειδικά προσκεκλημένοι για τις εκδηλώσεις του 11ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών.
Το σύστημα της ηχητικής διάχυσης που σχεδιάστηκε για τις συναυλίες αυτού του Σαββατοκύριακου στην αίθουσα Banquet του ΜΜΑ βασίστηκε στο σύστημα ηχητικής προβολής του ΕΡΗΜΕΕ και επεκτάθηκε με το ήδη εγκατεστημένο στην αίθουσα αυτή ηχητικό σύστημα καθώς και επιπλέον εξοπλισμό που προέρχεται από διάφορες άλλες πηγές.
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα AKOUSMATA_2017:
http://users.ionio.gr/~amlists/akousmata17/open.html
Tο Εργαστήριο Hλεκτροακουστικής Μουσικής Ερευνας και Eφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 2003 και είναι μια ερευνητική μονάδα που παράγει πρωτότυπο έργο στον ευρύτερο τομέα της χρήσης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στην μουσική και γενικότερα στην ηχητική τέχνη. Eξυπηρετεί κατ’αρχήν τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές ανάγκες του Tμήματος και κατ’επέκταση λειτουργεί σαν μοχλός ανάπτυξης των σύγχρονων μορφών ηχητικής τέχνης και της σχετικής τεχνολογίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Εκτός απο το καθαρά εκπαιδευτικό του έργο το EPHMEE έχει στο ενεργητικό του μέχρι σήμερα μια πλούσια δραστηριότητα στην διοργάνωση συναυλιών ηλεκτροακουστικής μουσικής, συμποσίων μουσικής πληροφορικής, δημιουργίας αρχείων με έργα συνθετών ηλεκτροακουστικής μουσικής, παραγωγής δισκογραφικών εκδόσεων κλπ. Απο τις ερευνητικές και καλλιτεχνικές του δραστηριότητες έχουν προκύψει οι ετήσιες συναυλίες του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής και η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας.
Ανδρέας Μνιέστρης
Διευθυντής ΕΡΗΜΜΕ