Θερινή Μουσική Ακαδημία

8η Θερινή Ακαδημία: Διεύθυνση Χορωδίας [1-7/7/17]

Πλήρες κείμενο ανακοίνωσης 8ης Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας (.v2)

Αίτηση συμμετοχής

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την 8η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1-7 Ιουλίου 2017 στην Κέρκυρα με προσκεκλημένη διδάσκουσα τη Doreen Rao (HΠΑ), διεθνούς φήμης μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός.

Η Ακαδημία απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών (παιδικών, νεανικών, ωδείων), σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολική χορωδία και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών.

H Doreen Rao είναι, διακεκριμένη μαέστρος και παιδαγωγός βραβευμένη 4 φορές με το βραβείο Grammy για το χορωδιακό της έργο με παιδικές και νεανικές χορωδίες. Έχει συνεργαστεί με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διεύθυνσης παιδικής – νεανικής χορωδίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Το διδακτικό πρόγραμμα της φετινής 8ης Ακαδημίας θα διαρθρωθεί ως εξής:

α) Εργαστηριακή παιδική χορωδία ομοίων φωνών (SSA) με παιδιά 9 – 16 ετών, στην οποία η Rao θα διδάξει έργα κατάλληλα για παιδιά αυτής της ηλικίας εφαρμόζοντας την παιδαγωγική της μεθοδολογία.

β) Στοιχεία φωνητικής τεχνικής για χορωδία και ειδικότερα, αυτοσυγκέντρωση χορωδού και μαέστρου, θέση σώματος, παραγωγή κεφαλικού τόνου, ενεργοποίηση των ηχείων του σώματος, πληροφορίες για τη μεταφώνηση αγοριών φωνητικές προθερμάνσεις που αναπτύσσουν την παιδική φωνή και βοηθούν στο τονικό κούρδισμα της χορωδίας.

γ) Τεχνική διεύθυνσης χορωδίας (κινησιολογία) με ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο υπό την επίβλεψη της προσκεκλημένης διδάσκουσας.

δ) Χορωδία των συμμετεχόντων, στην οποία η Rao θα διδάξει χορωδιακό ρεπερτόριο.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες παιδικών και νεανικών χορωδιών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο και την εργαστηριακή χορωδία υπό τη διεύθυνση της Rao το βράδυ της 6.7.2017.

Φέτος, για μια ακόμη χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα - κατά το μεσημεριανό διάλειμμα - ψηφιακής προβολής δράσεων των χορωδιών των συμμετεχόντων για όσους το επιθυμούν. Θα ακολουθεί συζήτηση με την επιστημονική υπεύθυνη και τους λοιπούς συμμετέχοντες. Θα υπάρχει επίσης, επιπλέον ώρα διδασκαλίας κινησιολογίας κάθε απόγευμα στις 17.00 – 18.00 για όσους επιθυμούν να διδαχθούν τα βασικά στοιχεία της κινησιολογίας της διεύθυνσης χορωδίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Πρωϊνό πρόγραμμα (Σάββατο – Πέμπτη 1-6 Ιουλίου)

10.00-11.15 Παιδαγωγική – διδακτική της χορωδίας (εργαστηριακή χορωδία)

11.30-12.45 Φωνητική τεχνική – θέματα intonation

12.45-13.00 Ερωτήσεις – συζήτηση με τη διδάσκουσα

Απογευματινό πρόγραμμα

18.00-19.15 Τεχνική – κινησιολογία διεύθυνσης χορωδίας

19.30-21.00 Πρόβα μικτής χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο

Η τελική συναυλία και η απονομή των Διπλωμάτων Συμμετοχής θα πραγματο-ποιηθούν την Τετάρτη 6.7 το βράδυ.

Παρασκευή 7 Ιουλίου: Αναχώρηση συμμετεχόντων

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης της Θερινής Ακαδημίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η αγγλική και το σεμινάριο περιλαμβάνει 36 ώρες διδασκαλίας (2 ECTS).

Το ποσό συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 220 ευρώ.

Για φοιτητές άλλων πανεπιστημίων: 180 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 19 ΜΑΪΟΥ 2017

Η αίτηση συμμετοχής θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση chortherini@gmail.com ή με φαξ στον αριθμό 26610 26024, υπόψιν κ. Καλδή, και θα συνοδεύεται από το αντίγραφο του καταθετηρίου των διδάκτρων στον παρακάτω λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστημίου:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : ΙΒΑΝ GR 9801724510005451059102893 BIC: PRBGRAA

με την ένδειξη «Για το σεμινάριο διεύθυνσης χορωδίας».

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών https://music.ionio.gr/gr/academy/summer-music-academy/, για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 26610 53284 και e-mail: chortherini@gmail.com

Επιστημονική υπεύθυνη Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας: Μιράντα Καλδή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γενική συντονίστρια: Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, Επιστημονική συνεργάτης Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στέγαση: Παρέχεται στέγαση στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου (μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια) στην τιμή των 10ευρώ ημερησίως(*) Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής.

Βιογραφικό Doreen Rao

H Αμερικανίδα μαέστρος Doreen Rao είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο, όπου δίδαξε επί σειρά ετών διεύθυνση χορωδίας. Έχει σπουδάσει κλασικό τραγούδι και διεύθυνση χορωδίας (PhD από το Northwestern University) και από το 1988 ζει μόνιμα στον Καναδά. Από το 2008 είναι διευθύντρια της Buffalo Philharmonic Chorus. Οι χορωδίες της έχουν συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Τορόντο, υπό τη διεύθυνση των Peter Oundjian, Gianandrea Noseda, Bernard Labadie και Helmuth Rilling. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα βοηθός μαέστρος της Chicago Symphony Chorus και διεύθυνε την παιδική χορωδία Glen Ellyn Children's Chorus, με την οποία κέρδισε 4 βραβεία Grammy και το βραβείο Grand Prix du Disque, υπό τη διεύθυνση των Sir George Solti, Margaret Hillis, Claudio Abbado και James Levine. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του CME Institute for Choral Teacher Education, ένα ινστιτούτο επαγγελματικής ανάπτυξης και πιστοποίησης που προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης σε διευθυντές παιδικών, νεανικών και σχολικών χορωδιών στις ΗΠΑ, Καναδά, Ιρλανδία και Αγγλία. Η Rao είναι συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για τη χορωδιακή παιδαγωγική καθώς και επιμελήτρια εκδόσεων χορωδιακών έργων για παιδικές και νεανικές φωνές υπό το τίτλο Choral Music Experience του εκδοτικού οίκου Boosey & Hawkes.


Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2017: Πρόγραμμα συναυλιών με χορωδιακή μουσική

Στο πλαίσιο της 8ης Θερινής Ακαδημίας Διευθύνσεις Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με προσκεκλημένη διδάσκουσα τη Doreen Rao (HΠΑ), διεθνούς φήμης μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγό, θα γίνουν τέσσερις βραδινές συναυλίες με χορωδιακή μουσική από παιδικές και νεανικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα σε τρεις συναυλίες στο Duomo και ώρα 21.00 θα εμφανιστούν:

  • 1 Ιουλίου η παιδική χορωδία Αρμονία Πρέβεζας.
  • 2 Ιουλίου η παιδική νεανική χορωδία Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
  • 4 Ιουλίου η παιδική χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου Θεσσαλονίκης

Στην Ιόνιο Ακαδημία και ώρα 21.00 θα εμφανιστούν:

  • 5 Ιουλίου το παιδικό τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας και η παιδική- νεανική χορωδία Δήμου Ηρακλείου.
  • 6 Ιουλίου τελική συναυλία της θερινής ακαδημίας υπό την διεύθυνση της διεθνούς μαέστρου Doreen Rao, η οποία θα διευθύνει την εργαστηριακή χορωδία και την χορωδία των συμμετεχόντων στο σεμινάριο.

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη


1η Θερινή Ακαδημία Μουσικού Θεάτρου [8-16/7/17]

Η Όπερα Δωματίου Κέρκυρας σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών το Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιούν την 1η Θερινή Ακαδημία Μουσικού Θεάτρου στην Κέρκυρα από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου 2017.

Δικαίωμα συμμετοχής στην Ακαδημία έχουν νέοι και νέες από 16 ετών με γνώσεις σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: μουσική, τραγούδι, χορός και υποκριτική.
Σκοπός της Ακαδημίας Μουσικού Θεάτρου είναι να βελτιώσει και να αναδείξει τις ικανότητες του κάθε συμμετέχοντα σε και να εμβαθύνει τις γνώσεις του στο είδος αυτό.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί παράσταση με επιλεγμένα κομμάτια από αυτά που θα μελετηθούν κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας.
Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος θα πραγματοποιηθούν ακροάσεις στην Αθήνα και την Κέρκυρα τον Ιούνιο (ημερομηνία και χώρος ακρόασης θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα μαθήματα που θα περιλαμβάνει η Θερινή Ακαδημία είναι τα παρακάτω:


Soloist Singer: Vocal Technique and Performance Coaching
• Διαλέξεις με θέμα την Ιστορία του Μουσικού Θεάτρου
• “MT Body Work-Out” (Σωματικό ζέσταμα-γύμνασμα )
• (Musical Theatre Choreography” (Βασικές αρχές της χορογραφίας του μουσικού θεάτρου)
• “Acting the Song” (H τέχνη της υποκριτικής για το μουσικό θέατρο
• Vocal Technique and Interpretation (Φωνητική και ερμηνευτική προσέγγιση στο κομμάτι-α που έχει δοθεί στο συμμετέχοντα)
• Staging (Σκηνοθεσία του κομματιού που θα παρουσιάσει στο τέλος του σεμιναρίου σε μορφή παράστασης)

Chorus / Ensemble Singers: Vocal Technique/ Harmony and “On-Stage” Performance Skills for group “production numbers”
• Διαλέξεις με θέμα την Ιστορία του Μουσικού Θεάτρου
• “MT Body Work-Out” (Σωματικό ζέσταμα- γύμνασμα )
• Musical Theatre Choreography (Βασικές αρχές της χορογραφίας του μουσικού θεάτρου)
• “Production Number Performance Methods” Μεθοδολογία για το ομαδικό τραγούδι
• “Vocal Technique and Ensemble singing” (Φωνητική τεχνική και μουσική προετοιμασία των ομάδων στα κομμάτια που τους έχουν δοθεί).
• Staging (Σκηνοθεσία του κομματιού που θα παρουσιαστεί στο τέλος του σεμιναρίου σε μορφή παράστασης)

Κόστος Συμμετοχής
Ενεργά μέλη: 250€
200€ (Φοιτητές Ιονίου Πανεπιστημίου και Deree College)
Chorus 180€
Ακροατές: 50 €

Ακροάσεις
Στην ακρόαση κάθε υποψήφιος πρέπει να τραγουδήσει δυο τραγούδια από STAGE η FILM MUSICAL, το ένα σε αργό ρυθμό “Ballad” και το δεύτερο σε πιο ρυθμικό-χορευτικό “Up-beat”.
Θα ληφθούν υπ΄όψιν η φυσική κατάσταση και η δεξιότητα στην κίνηση και την υποκριτική. Για το σκοπό αυτό ομάδες των 5-6 υποψηφίους θα διδαχθούν ένα μικρό χορευτικό συνδυασμό "combination" του είδους Jazz - Musical Theatre Dance, κ.λ.π., το οποίο θα διδάξει η Cindi Trent.
Οι συμμετέχοντες στην ακρόαση θα πρέπει να έχουν ένα CD KARAOKE με τα τραγούδια τους, η να φέρουν το δικό τους πιανίστα.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν μαζί με την αίτηση συμμετοχής ένα βιογραφικό σημείωμα καθώς και δύο φωτογραφίες (πορτραίτο και ολόσωμη) στη διεύθυνση: musicaltheatrecorfu@hotmail.com μέχρι την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 με θέμα «AUDITION»*

Επιστημονική Υπεύθυνος
Ρόζα Καπόν Πουλημένου
Υπεύθυνη Τομέα Μονωδίας ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου
Τηλ επικοινωνίας 6944204476

* Όσοι δεν μπορούν να παρεβρεθούν σε μία από τις δύο ακροάσεις μπορούν να στείλουν demo στη διεύθυνση: musicaltheatrecorfu@hotmail.com 


Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής «Ακουστική Οικολογία» [8-12/7/2017]

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την πενθήμερη Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής που διοργανώνεται από τον Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Μουσικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική Παιδαγωγική» του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα «Ακουστική Οικολογία». Η Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Παλαιό Φρούριο, από το Σάββατο 8 έως και την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017. Θα εξεταστούν θέματα και σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα στις ακόλουθες τρεις κατευθύνσεις:

  • Ακουστική Οικολογία: Ήχος περιβάλλον επικοινωνία
  • Ακουστική Οικολογία: Εκπαίδευση
  • Ηχητικός περίπατος: Ακρόαση, ηχογράφηση, σύνθεση

Εισηγητές:
Carole de Haut-Darwiche, GMVL (Groupe Musiques Vivantes de Lyon- France)
Κατερίνα Τζεδάκη, Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, ΤΕΙ Κρήτης
Αιμιλία Καραποστόλη, Αρχιτέκτονας
Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, ΤΜΣ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ανδρέας Μνιέστρης, ΤΜΣ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ζωή Διονυσίου, ΤΜΣ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Σαρρής, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ν. Μεσσηνίας

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής όλων των βαθμίδων, φοιτητές μουσικής, εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας και κάθε ενδιαφερόμενο.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και στείλτε την στο e-mail: ionianmused@gmail.com. Η συμμετοχή σας οριστικοποιείται με την αποστολή της απόδειξης της κατάθεσης του καθορισμένου χρηματικού ποσού (ή την αποστολή του αριθμού συναλλαγής εάν η συναλλαγή έγινε ηλεκτρονικά) στο παραπάνω e-mail (ionianmused@gmail.com).

Φόρμα Συμμετοχής

Δίδακτρα

 

Έως 3 Ιουνίου 2017

Από 4-30 Ιουνίου 2017

Κανονική τιμή

100 €

120 €

Απόφοιτοι ΤΜΣ Ιονίου Παν/μίου

80 €

100 €

Προπτυχιακοί φοιτητές άλλων πανεπιστημίων

60 €

80 €

Προπτυχιακοί φοιτητές ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου

40 €

60 €

Επιστημονικά Υπεύθυνοι Θερινής Ακαδημίας Μουσικής Παιδαγωγικής 2017
Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας Ι.Π.
Ζωή Διονυσίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής Ι.Π.
Ανδρέας Μνιέστρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μουσικής Τεχνολογίας Ι.Π.


Φεστιβάλ και Ακαδημία Jazz: Corfu Jazz World 2017

Επίσημος Ιστοχώρος:
https://corfujazzworld.gr/

Ο Δήμος της Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων εγκαινιάζουν το 1o Corfu Jazz World, ένα φεστιβάλ και μια ακαδημία τζαζ διεθνούς επιπέδου.

Το 1ο Corfu Jazz World που θα διεξαχθεί από τις 24 έως και τις 30 Ιουλίου 2017, περιλαμβάνει συναυλίες καθώς και σεμινάρια με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών.

Η διάρκεια των Συναυλιών είναι από τις 25 έως και τις 28 Ιουλίου 2017, ενώ η διάρκεια της Ακαδημίας Jazz είναι από τις 24 έως και τις 29 Ιουλίου 2017

Ο διευθυντής του Corfu Jazz World, σαξοφωνίστας και Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Δήμος Δημητριάδης αναφέρει:

Η τζαζ είναι η νεότερη από τις έντεχνες μουσικές παραδόσεις της Δύσης και ταυτόχρονα η πρώτη παγκόσμια ποπ μουσική στην ιστορία. Η Κέρκυρα είναι το νησί της μουσικής: Γενέτειρα της παλαιότερης δυτικής μουσικής παράδοσης της νεότερης Ελλάδας και έδρα του καλύτερου ακαδημαϊκού προγράμματος τζαζ της χώρας. Ο Δήμος της Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο  Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων ξεκινούν το Corfu Jazz World, ένα φεστιβάλ και μια ακαδημία τζαζ διεθνούς επιπέδου. Ελπίζουμε να απολαύσετε τη μουσική και τα σεμινάρια των σπουδαίων καλλιτεχνών μας, και να είστε μαζί μας στην προσπάθεια να αναδείξουμε τη σύνδεση της Κέρκυρας με τον κόσμο της τζαζ, και του κόσμου της μουσικής με το νησί του.

Εγγραφή στην Ακαδημία Jazz: https://corfujazzworld.gr/2017/gr/registration/

ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Παλαιό Φρούριο
Κέρκυρα, 49 100
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Γραμματεία ΤΜΣ:
26610 87522, 87512
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΣ:
26610 87523, 87527
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων:
26610 87504
Fax: 26610 26024

e-mail: music@ionio.gr
Τεχνική Υποστήριξη