Θερινή Μουσική Ακαδημία

9η Θερινή Ακαδημία: Διεύθυνση Χορωδίας [1-7/7/18]

Αφίσα 9ης Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας

Πλήρες κείμενο ανακοίνωσης 9ης Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας

Αίτηση συμμετοχής

Προσκεκλημένoς διδάσκων ο Joshihisa - Matthias Kinoshita διεθνούς φήμης μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός καιΚαθηγητής του Πανεπιστημίου Bundesakademie für musikalishe Jungenbilding του Trossingen (Γερμανία).

«Every child is born with a natural gift to sing. So I welcome every child if he or she wants to learn to sing. I want to show how to develop the voice and the sound of young voices within a choir by using this natural gift with which children are blessed».

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την 9η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1-7 Ιουλίου 2018 στην Κέρκυρα,με προσκεκλημένο διδάσκοντα τον Joshihisa-Matthias Kinoshita, μουσικοπαιδαγωγό, μαέστρο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Bundesakademie für musikalishe Jungenbilding του Trossingen, (Γερμανία).

Η Ακαδημία απευθύνεται σε διευθυντές χορωδιών (παιδικών, νεανικών, ωδείων),σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολική χορωδία και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών.

ο Joshihisa - Matthias Kinoshita, διεθνώς καταξιωμένος για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στη διδασκαλία παιδικών φωνών, έχει τιμηθεί για το έργο του μετο Α’ Εθνικό Βραβείο του Διαγωνισμού Γερμανικών Χορωδιών, καθώς και με το ειδικό βραβείο “Tassilo Kulturpreis” της Süddeutschen Zeitung.

Το διδακτικό πρόγραμμα της φετινής 9ης Ακαδημίας θα επικεντρωθεί στις εξής διδακτικές ενότητες:
α) Στοιχεία φωνητικής τεχνικής για παιδική-νεανική χορωδία – προετοιμασία πρόβας
β) Διδασκαλία–παιδαγωγική παιδικής χορωδίας με τον Kinoshita και την παιδική εργαστηριακή χορωδία της Θερινής Ακαδημίας. Ενεργή συμμετοχήμαέστρων στη διδασκαλία της πρόβας.
γ) Τεχνική διεύθυνσης χορωδίας – κινησιολογία.
δ) Χορωδία των συμμετεχόντων, στην οποία ο Kinoshita θα διδάξει ένα ενδιαφέρον ρεπερτόριο για SATB χορωδίες.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν συναυλίες παιδικών και νεανικών χορωδιών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της χορωδίας των συμμετεχόντων στο σεμινάριο και την εργαστηριακή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Kinoshita το βράδυ της 6.7.2018.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης της Θερινής Ακαδημίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η αγγλική και το σεμινάριο περιλαμβάνει 36 ώρες διδασκαλίας.

Το ποσό συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 220 ευρώ.
Για φοιτητές άλλων πανεπιστημίων: 180 ευρώ.

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 18 ΜΑΐΟΥ 2018

Η αίτηση συμμετοχής θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση chortherini@gmail.com ή με φαξ στον αριθμό 26610 26024, υπόψιν κ. Καλδή, και θα συνοδεύεται από το αντίγραφο του καταθετηρίου των διδάκτρων στον παρακάτω λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Ιονίου Πανεπιστημίου:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : ΙΒΑΝ GR 9801724510005451059102893BIC: PRBGRAA
με την ένδειξη «Για το σεμινάριο διεύθυνσης παιδικής-νενικής χορωδίας».

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών http://music.ionio.gr/gr/academy/summer-music-academy/, για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 26610 53284 και e-mail: chortherini@gmail.com

Επιστημονική υπεύθυνη Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας:
Μιράντα Καλδή,Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου.
Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, Επιστημονική συνεργάτης Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου.
Δημήτρης Κτιστάκης: Συμβασιούχος ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στέγαση: Παρέχεται στέγαση στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου (μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια) στην τιμή των 15ευρώ ημερησίως.Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής.


O Joshihisa-Matthias Kinoshita, σπούδασε μουσικο-παιδαγωγική και φωνητική στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και του Aachen καθώς και τη στο “Kinoshita Vocal Institute” του Τόκιο, ενώ από το 2008 κατέχει και master στη μουσικοθεραπεία. Διετέλεσε καθηγητής φωνητικής αγωγής των αγοριών της περίφημης παιδικής χορωδίας Tölzer Knabenchor και το 1989 ανέλαβε τη διεύθυνση της παιδικής χορωδίας Wolfratshauser Kinderchor, η οποία υπό τη διδασκαλία του αναδείχθηκε μια από τις κορυφαίες και πρωτοποριακές παιδικές χορωδίες της Βαυαρίας και όλης της Γερμανίας. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της χορωδίας είναι ότι ο Kinoshita δέχεται παιδιά χωρίς ακρόαση και τα εκπαιδεύει να τραγουδούν σωστά με τη μέθοδό του. Με τη χορωδία αυτή απέσπασε πολλές διακρίσεις με σημαντικότερη, το Πρώτο Βραβείο του Εθνικού Διαγωνισμού γερμανικών χορωδιών, ενώ η χορωδία του απέσπασε το βραβείο “Tassilo Kulturpreis” της Süddeutschen Zeitung. Ο Kinoshita, διδάσκει στo πανεπιστήμιο Bundesakademie für musikalishe Jungenbilding του Trossingen (Γερμανία).


Θερινή Ακαδημία «Μουσικό Βίντεο: πολυτροπική ανάλυση, κώδικες, και εκπαιδευτικές εφαρμογές» 8 – 12 Ιουλίου 2018, Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Κέρκυρας (Κάτω Κορακιάνα)

Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Παλαιό Φρούριο, Κέρκυρα

Πλήρες κείμενο ανακοίνωσης Θερινής Ακαδημίας Μουσικό Βίντεο

Αίτηση συμμετοχής

Αφίσα Θερινής Ακαδημίας Μουσικό Βίντεο

Κεντρική εισηγήτρια: Μαίη Κοκκίδου, PhD Μουσικοπαιδαγωγός - Ερευνήτρια,
Π.Μ.Σ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Π.Μ.Σ. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Συμμετέχουν οι:
Ζωή Διονυσίου, Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής Ιονίου Πανεπιστημίου
Γιώργος Νικόπουλος, Σκηνοθέτης/Animator, Υποψ. Διδάκτορας ΤΗΧΕΙ Ιονίου Πανεπιστημίου

Διαλέξεις και εργαστήρια της Μαίης Κοκκίδου
Στη σύγχρονη εποχή που τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ έχουν κυριεύσει τη ζωή μας οι διαστάσεις του μουσικού γραμματισμού είναι ποικίλες και πολυτροπικές (οπτικοακουστικός γραμματισμός, οπτικός γραμματισμός, γραμματισμός στα media κ.ά.), μαθητές κάθε ηλικίας έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολυτροπικά κείμενα (μουσικά βίντεο, τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες, ιστοσελίδες, διαφήμιση, video games κ.λπ.) και οι περισσότεροι από αυτούς αφιερώνουν σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου τους στη θέαση-ακρόαση μουσικών βίντεο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί είναι αναγκαίο να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο των μαθημάτων με οπτικοακουστικό υλικό και πρακτικές που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες πολυτροπικού γραμματισμού. Οι δεξιότητες αυτές αφορούν: στην κατανόηση του πώς αναδύεται και πώς δομείται το νόημα μέσα στα σύγχρονα περιβάλλοντα επικοινωνίας καθώς και σε ζητήματα ιδεολογικά (εξουσία, στερεότυπα, προπαγάνδα), αισθητικά (οπτικοποίηση της μουσικής), γνωστικά (τεχνικές στην παραγωγή των βίντεο, κώδικες και συμβάσεις), οικονομικά (εμπορευματοποίηση της μουσικής), προσωπικά (η μουσική εμπειρία στα πολυτροπικά περιβάλλοντα, δημιουργική έκφραση μέσα από τη χρήση των νέων μέσων) και πολιτισμικά (κυρίαρχη κουλτούρα, ζητήματα πολιτιστικής ηγεμονίας). Αξίωμα της προτεινόμενης προσέγγισης είναι ότι τα μουσικά ενδιαφέροντα και η μουσική ζωή των μαθητών εκτός του σχολείου πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της Νέας Μουσικής Παιδαγωγικής.

Στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τις πτυχές του πολυτροπικού ψηφιακού μουσικού γραμματισμού μέσα από ποικίλα παραδείγματα. Ειδικότερα, θα εξοικειωθούν με τεχνικές ανάλυσης μουσικών βίντεο της δημοφιλούς κουλτούρας και θα διευρύνουν το μεθοδολογικό τους ρεπερτόριο καθώς και τις γνώσεις τους αναφορικά με τα είδη των μουσικών βίντεο που προσφέρονται για εκπαιδευτική χρήση. Επιπροσθέτως, θα γνωρίσουν τα βίντεο δια-τροπικής ακρόασης και θα τα αναλύσουν σύμφωνα με τους κώδικες, τα υλικά και τις διαδικασίες της μουσικής. Συνολικά, θα κατανοήσουν τους όρους της μουσικής επικοινωνίας και τις διαστάσεις της μουσικής εμπειρίας σε πολυτροπικά περιβάλλοντα μελετώντας επιλεγμένα βίντεο ως: α) φορείς μουσικών πληροφοριών, β) αντικείμενα που είναι φορείς ιδεολογιών, γ) νέα καλλιτεχνικά αντικείμενα. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν σε ομάδες α) στην ανάλυση των βίντεο και β) στην ανάπτυξη μουσικοπαιδαγωγικών εφαρμογών που σχετίζονται με τα βίντεο.

Εργαστήριο της Ζωής Διονυσίου: «Μουσική επένδυση εικόνας, ιστορίας, βίντεο»
Στο εργαστήριο θα δοθούν ιδέες και βασικές αρχές για τη μουσική επένδυση εικόνας, ιστορίας, και βίντεο με χρήση διαφόρων τεχνικών όπως: η μελοποίηση λόγου, η δημιουργία ηχοτοπίων, η χρήση ηχοεικόνας και ηχοϊστορίας, η χρήση σωματικών κρουστών, ο φωνητικός και οργανικός αυτοσχεδιασμός, τα μουσικοκινητικά δρώμενα. Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν με μουσικά όργανα, φυσικά υλικά, τη φωνή τους και σωματικά κρουστά. Θα εξεταστούν οι διαφορές μεταξύ της μελοποίησης λόγου, της μουσικής επένδυσης, της δημιουργίας ηχοτοπίου και της δημιουργίας μουσικής υπόκρουσης. Θα διερευνηθούν ιδέες, όπως: πώς η μουσική μπορεί να προωθήσει και να εμπλουτίσει ένα αφήγημα, πώς ο ήχος ορίζει το συναισθηματικό πλαίσιο ενός οπτικού αφηγήματος, πώς η αφηγηματικότητα του ήχου βοηθά στην εξέλιξη της ιστορίας.

Εργαστήριο του Γιώργου Νικόπουλου: «Οπτική απόδοση ακουστικού υλικού με χρήση βίντεο»
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου που αφορά την οπτικοποίηση της μουσικής, οι συμμετέχοντες θα περάσουν μέσα από μια διαδικασία ανάλυσης παραδειγμάτων, εξοικείωσης με ελεύθερα διακινούμενο λογισμικό επεξεργασίας κινούμενης εικόνας και τελικά σύνθεσης ενός δικού τους έργου που συνδυάζει τη μουσική και την εικόνα. Ο κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι η αναγνώριση και ανάλυση της βασικής δομής ενός μουσικού κομματιού (ρυθμού, συχνοτικού φάσματος, οργάνων) όχι με μουσικούς όρους αλλά με τρόπο που αυτό μπορεί να γίνει από έναν απλό ακροατή και η μετάφραση αυτής της βασικής δομής σε αντίστοιχα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν ένα έργο κινούμενης εικόνας.


Η Θερινή Ακαδημία διοργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο χώρο του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου στην Κέρκυρα (Κάτω Κορακιάνα). Ώρες διδασκαλίας: 8.30 - 15.00. Στα διαλείμματα θα προσφέρονται καφές, νερό, φρούτα και σνακ. Τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη θα διατίθεται χώρος για δημιουργική εργασία σε ομάδες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Παλαιό Φρούριο), ώρες: 18.00-20.00. Την προτελευταία ημέρα θα γίνει προβολή των μουσικών βίντεο που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες και δημιουργικές δράσεις σε χώρο στην πόλη της Κέρκυρας που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. Προτείνεται οι συμμετέχοντες να φέρουν εφόσον διαθέτουν κάμερα χειρός ή smartphone (έξυπνο τηλέφωνο), και φορητό υπολογιστή, καθώς και όποιο όργανο παίζουν (θα υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση για τα μουσικά όργανα και τον εξοπλισμό). Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από τη Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την εγγραφή.

Για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και στείλτε την στο e-mail: ionianmused@gmail.com. Αφού ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα θέσης, η συμμετοχή σας οριστικοποιείται με την αποστολή της απόδειξης κατάθεσης του καθορισμένου χρηματικού ποσού στο παραπάνω e-mail (ionianmused@gmail.com).

Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου τόπο συνάντησης, γόνιμου διαλόγου και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων γύρω από θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και μάθηση της μουσικής στη σημερινή κοινωνία.

Επιστημονικά Υπεύθυνη Θερινής Ακαδημίας Μουσικής Παιδαγωγικής Ζωή Διονυσίου, Επίκ. Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής Ι.Π.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κλειώ Κωνσταντάκου
Πληροφορίες στο e-mail: ionianmused@gmail.com


11η Θερινή Ακαδημία και Φεστιβάλ Ηχητικών Τεχνών [10-15/7/18]

Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών - Τμήμα Μουσικών Σπουδών - Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επίσημος ιστοχώρος: https://music.ionio.gr/sonicarts/

Το φεστιβάλ συν-διοργανώνεται με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η 11η ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ & ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ περιλαμβάνει τα εξής εργαστήρια:

1. Σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής
- Δημιουργική ηχοληψία (Sound Field Recording, Ambisonics). (Δημήτρης Σάββα)
- Τεχνικές Editing, Mixing στη σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής.
- Πολυκαναλική Σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής (έως 8 κανάλια).
- Εφαρμογές Ambisonics στη σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Οι συμμετέχοντες θα συνθέσουν ένα σύντομο έργο που θα παρουσιαστεί στην τελική συναυλία.

Καθηγητής Σύνθεσης: Cort Lippe (University of Buffalo).
Ομάδα Σύνθεσης: Ανδρέας Μνιέστρης, Θεόδωρος Λώτης, Απόστολος Λουφόπουλος, Δημήτρης Σάββα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

2. Προγραμματισμός σε περιβάλλον Max
- Σύντομη εισαγωγή στο περιβάλλον γραφικού προγραμματισμού Max.
- Προχωρημένες τεχνικές προγραμματισμού στη σύνθεση και στη ζωντανή ηλεκτρονική μουσική (live electronics).

Καθηγητής μουσικού προγραμματισμού σε Max: Peter Batchelor (MTI-De Montfort University).

3. Main Project

Οι συμμετέχοντες, με μια ομάδα διδασκόντων, θα εργαστούν για την ετοιμασία και την παρουσίαση ενός project, το οποίο θα συνδυάζει ηχοτοπία της πόλης της Κέρκυρας και άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, με live electronics, διαδραστικές τεχνικές και χορό.

Το project θα παρουσιαστεί σε έναν ανοιχτό χώρο στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Ομάδα διδασκόντων: Θεόδωρος Λώτης (γενικός συντονισμός), Μάξιμος Καλιακάτσος, Δημήτρης Σάββα, Φίλιππος Θεοχαρίδης, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Φάνης Μαραγκός.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Παλαιό Φρούριο
Κέρκυρα, 49 100
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Γραμματεία ΤΜΣ:
26610 87522, 87512
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΣ:
26610 87523, 87527
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων:
26610 87504
Fax: 26610 26024

e-mail: music@ionio.gr
Τεχνική Υποστήριξη