Περιγραφή

Tο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 με βάση ένα πολυδύναμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πέντε γνωστικά πεδία της μουσικής θεωρίας και πράξης:

 • Aνώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και Μουσική Σύνθεση
 • Πρακτική της Μουσικής Ερμηνείας (Εκτέλεση μουσικών οργάνων, Μονωδία, Διεύθυνση μουσικών συνόλων)
 • Παιδαγωγική της Μουσικής
 • Mουσική Tεχνολογία
 • Μουσικολογία (Συστηματική Μουσικολογία, Ιστορική Μουσικολογία, Εθνομουσικολογία)
  pdf  Εξωτερική Έκθεση Αξιολόγησης Tμήματος από την Α.ΔΙ.Π.
Ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2012 :: Mέγεθος: 217.64 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF


Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Είναι το μόνο μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα στην Eλλάδα που προσφέρει πλήρη κατάρτιση σε σπάνιους και μοναδικούς κλάδους όπως η Παλαιά Mουσική, το Εκκλησιαστικό Όργανο, η Tζάζ και η Hλεκτροακουστική Mουσική.

Eίναι το μόνο ελληνικό ίδρυμα που διαθέτει πλήρες πρόγραμμα και υποδομή Mουσικής Aκαδημίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

H υιοθέτηση του Eυρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Mονάδων (E.C.T.S.) επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση φοιτητών από και προς τα κυριότερα μουσικοεκπαιδευτικά ιδρύματα της Eυρώπης και την πλήρη ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων του Tμήματος με τα ευρωπαϊκά, και κατ' επέκταση τα αμερικανικά ανώτατα πτυχία Κονσερβατόριων, Mουσικών Aκαδημιών και Mουσικών Πανεπιστημιακών Σχολών.Ένας υποψήφιος φοιτητής επιλέγει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών διότι:

 1. Είναι το μόνο Τμήμα Μουσικών Σπουδών που ανήκει σε Πανεπιστημιακή Σχολή (Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών), η οποία περιέχει τη «Μουσική» στον τίτλο της. Συνεπώς, αποφοιτώντας θα έχω δίπλωμα και από Πανεπιστημιακή Μουσικό Τμήμα και από Πανεπιστημιακή Μουσική Σχολή.
 2. Είναι το μόνο Μουσικό Τμήμα Ελληνικού Πανεπιστημίου που προσφέρει σπουδές σε τρεις θεσμοθετημένες κατευθύνσεις: Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση και Μουσικές Επιστήμες. Συνεπώς αποτελεί τον ιδεώδη συνδυασμό ανάμεσα σε ένα Πανεπιστήμιο και μια Μουσική Ακαδημία.
 3. Είναι το μοναδικό Τμήμα, στο οποίο η διδασκαλία των οργάνων προσφέρεται ως επίσημη κατεύθυνση που αναγράφεται στο πτυχίο, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα.
 4. Είναι το μοναδικό Τμήμα που διαθέτει ολοκληρωμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο).
 5. Στις τρεις κατευθύνσεις του Τμήματος περιλαμβάνονται σπάνια διδακτικά αντικείμενα: Τζαζ, Παλαιά Μουσική, Εκκλησιαστικό Όργανο, Μουσική για φιλμ, τηλεόραση, χορό, κλπ, Μουσική Τεχνολογία και Ηλεκτρονική Μουσική, Μουσικοθεραπεία, Ακουστική Οικολογία, κ.α.
 6. Είναι το μόνο από τα τέσσερα Μουσικά Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων που έχει αξιολογηθεί και μάλιστα με εξαιρετικά επαινετικές κρίσεις (σημειωτέον ότι οι αμερικανοί αξιολογητές το έχουν συγκρίνει με τα Μουσικά Τμήματα του Ηarvard και Yale – https://music.ionio.gr/gr/news/3150)
 7. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προβλέπει δωρεάν σίτιση και στέγαση φοιτητών.
 8. Είναι ένα Τμήμα που στεγάζεται στο επιβλητικό Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, σε ένα νησί γεμάτο ζωντάνια και εκδηλώσεις, που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την ιστορική και υψηλής αισθητικής πόλη του λίκνου της Νεοελληνικής Μουσικής.
 9. Πολλοί απόφοιτοι του Τμήματος διδάσκουν ήδη σε Α.Ε.Ι. της Ελλάδας, της υπόλοιπης Ευρώπης και των Η.Π.Α.
 10. Είναι το Τμήμα με τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι το μόνο Ελληνικό Πανεπιστημιακό Τμήμα που διαθέτει μόνιμη Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, σύνολο Τζαζ, σύνολο Παλαιάς Μουσικής και σύνολο Μουσικής Δωματίου, μέσω των οποίων οι φοιτητές μας συμμετείχαν επανειλημμένα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (φεστιβάλ Αθηνών, φεστιβάλ Δημητρίων, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, κ.α.) και στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Βενετία, κ.α.).
 11. Είναι το Τμήμα που βρίσκεται στην πρωτοπορία της Μουσικολογικής έρευνας, με πολυάριθμες εκδόσεις (μεταξύ άλλων των περιοδικών Μουσικός Λόγος και Μουσικός Ελληνομνήμων) και δισκογραφήσεις.

ΤΜΗΜΑ

Τμήμα Μουσικών Σπουδών
Παλαιό Φρούριο
Κέρκυρα, 49 100
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Γραμματεία ΤΜΣ: 26610 87522
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΣ: 26610 87523
Βιβλιοθήκη: 26610 87551
Fax: 26610 26024

e-mail: music@ionio.gr
Τεχνική Υποστήριξη
<< <
Φεβρουάριος 2020
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29