Περιγραφή
page image

Tο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 με βάση ένα πολυδύναμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πέντε γνωστικά πεδία της μουσικής θεωρίας και πράξης:

 • Aνώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και Μουσική Σύνθεση
 • Πρακτική της Μουσικής Ερμηνείας (Εκτέλεση μουσικών οργάνων, Μονωδία, Διεύθυνση μουσικών συνόλων)
 • Παιδαγωγική της Μουσικής
 • Mουσική Tεχνολογία
 • Μουσικολογία (Συστηματική Μουσικολογία, Ιστορική Μουσικολογία, Εθνομουσικολογία)

Ένας υποψήφιος φοιτητής επιλέγει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών διότι:

 1. Προσφέρει σπουδές σε τρεις θεσμοθετημένες Κατευθύνσεις: Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση και Μουσική Επιστήμη. Συνεπώς αποτελεί τον ιδεώδη συνδυασμό ανάμεσα σε ένα Πανεπιστήμιο και μια Μουσική Ακαδημία.
 2. Είναι το Τμήμα, στο οποίο η διδασκαλία των μουσικών οργάνων προσφέρεται ως επίσημη Κατεύθυνση που αναγράφεται στο πτυχίο, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα.
 3. Το Τμήμα χορηγεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην εκάστοτε Κατεύθυνση σπουδών, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
 4. Στις τρεις Κατευθύνσεις του Τμήματος περιλαμβάνονται σπάνια διδακτικά αντικείμενα: Τζαζ, Παλαιά Μουσική, Εκκλησιαστικό Όργανο, Μουσική για φιλμ, τηλεόραση, χορό κ.λπ., Μουσική Τεχνολογία και Ηλεκτρονική Μουσική, Μουσικοθεραπεία, Ακουστική Οικολογία κ.ά.
 5. Το Τμήμα έχει υποστεί εξωτερική αξιολόγηση με εξαιρετικά επαινετικές κρίσεις.
 6. Είναι ένα Τμήμα που στεγάζεται στο επιβλητικό Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, σε ένα νησί γεμάτο ζωντάνια και εκδηλώσεις, που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την ιστορική και υψηλής αισθητικής πόλη του λίκνου της Νεοελληνικής Μουσικής.
 7. Πολλοί απόφοιτοι του Τμήματος διδάσκουν ήδη σε Α.Ε.Ι. της Ελλάδας, της υπόλοιπης Ευρώπης και των Η.Π.Α.
 8. Είναι το Τμήμα με τη μεγαλύτερη και πιο δυναμική καλλιτεχνική παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαθέτει Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Σύνολο Τζαζ, Σύνολο Παλαιάς Μουσικής, Φωνητικό Σύνολο και άλλα σύνολα, μέσω των οποίων οι φοιτητές μας συμμετείχαν επανειλημμένα σε κορυφαίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (φεστιβάλ Αθηνών, φεστιβάλ Δημητρίων, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Μπενάκη, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη κ.α.) και στο εξωτερικό (Παρίσι, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Βενετία κ.α.).
 9. Είναι το Τμήμα που βρίσκεται στην πρωτοπορία της Μουσικολογικής έρευνας, με πολυάριθμες εκδόσεις (μεταξύ άλλων των περιοδικών Μουσικός Λόγος και Μουσικός Ελληνομνήμων) και δισκογραφήσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Για την εισαγωγή στην Κατεύθυνση Σπουδών της Εκτέλεσης Μουσικών Οργάνων, ισχύουν ειδικοί όροι και προϋποθέσεις. Παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://music.ionio.gr/gr/candidates/after-admission/ για περισσότερες πληροφορίες.

Ενημέρωση: 20-09-2023
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας