Στέφανος Ανδρεάδης

Αντικείμενο: Σύνθεση και Τζαζ
Βαθμίδα: Αναπληρωτής Καθηγητής
ΦΕΚ Διορισμού: 2415/20-9-2023/τ. Γ΄
Τηλέφωνο: 2661087514
Email: adreadis@ionio.gr

Ανδρεάδης Στέφανος

gr  pdf.png  Ανδρεάδης Στέφανος: Βιογραφικό Σημείωμα
Mέγεθος: 42.47 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Ο Στέφανος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα, Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Τζαζ Αρμονία και αυτοσχεδιασμό, Βυζαντινή Μουσική και Σύνθεση. Παράλληλα σπούδασε Διοίκηση-Οικονομία στο Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Κρήτης. Αργότερα έλαβε και πανεπιστημιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, κατεύθυνση Σύγχρονης Μουσικής. Ύστερα από μια μακροχρόνια περίοδο διδασκαλίας σε Ωδεία και Δημόσια Εκπ/ση, του δόθηκε η δυνατότητα, από το Υπουργείο Παιδείας (με υποτροφία), για μεταπτυχιακές σπουδές Μουσικής στο Παν/μιο του Nottingham (UK). Του απονεμήθηκε Master of Musical Arts (2002)και Doctor of Musical Arts (2005) στην Σύνθεση και τζαζ με τον διακεκριμένο Άγγλο συνθέτη Nicholas Sackman.

Ως τζαζ κιθαρίστας και συνθέτης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς μουσικούς με συμμετοχές σε συναυλίες, διεθνή φεστιβάλ και ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Έργα του έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα (μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ινστιτούτο Goethe, Γαλλικό Ινστιτούτο Φίλιππος Νάκας, Μέρες Μουσικής Πάτρας, 2ο και 3ο πρόγραμμα της Ελλήνικής ραδιοφωνίας,, ΕΡΤ 1, ΕΡΤ 2 ΕΡΤ 3, Seven X’ ), στην Αγγλία (London Sinfonietta, Kreutzer String Quartet, Αllegri String Quartet), στην Ουκρανία (Οδησσός-Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ), στην Κύπρο (Λεμεσός-Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ), στην Αλβανία (Τίρανα, Balkan Jazz Showcase Festival) και στην Βουλγαρία (Βάρνα-Youth music Festival). To έργο του 'Νέμεσις' βραβεύτηκε με το Hallward Prize for Musical Composition 2003 (UK), ενώ την ίδια χρονιά ήταν φιναλίστ στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης «Αuros» στις Η.Π.Α. To έργα του 'Κλίμαξ' και ‘Melos I’ διακρίθηκαν στο 2ο και 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό μουσικής Δωματίου 2004-2005 αντίστοιχα και έχουν εκδοθεί. Το κομμάτι του ‘Egil’s Mars’ ήταν αποτέλεσμα ανάθεσης από την London Sinfonietta και το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ και εκτελέστηκε από την London Sinfonietta στο Diagnolly recital Hall-Nottingham 2004. Το έργο ‘Κλίμαξ’ παρουσιάστηκε σε workshop από το διεθνούς φήμης κουαρτέτο 'Kreutzer'στο City of Birmingham Symphony Orchestra Hall. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 2005 και από το 2010 επίσημο μέλος Yamaha Artists.

Τον Οκτώβριο του 2010 ήταν Γενικός Γραμματέας στο παγκόσμιο συνέδριο Τζαζ και Αυτοσχεδιασμού που συνδιοργανώθηκε από το Ιόνιο Παν/μιο και την Παγκόσμια ένωση Σχολών της Τζαζ. Διδάσκει από το 1990 τζαζ κιθάρα, αυτοσχεδιασμό και ανώτερα θεωρητικά σε ωδεία και μουσικές σχολές και από το 2007 μέχρι σήμερα είναι διδάσκων του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ιόνιο Ωδείο και από το 1996 έως το 2017 καθηγητής Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τον Ιούνιο του 2009 είναι επικεφαλής του Ionian Jazz Ensemble, εκπροσωπώντας μουσικά την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής των Υπουργών Εξωτερικών στο Αχίλλειο της Κέρκυρας. Εμφανίζεται με το συγκρότημα ‘Flying Jazz’ (αποτελούμενο από διδάσκοντες και καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, Στέφανος Ανδρεάδης, Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Αλέξανδρος-Δρακος Κτιστάκης), παρουσιάζοντας τις δικές του συνθέσεις. Η δουλειά αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ιόνιο Ακαδημία το 2009 και από τότε μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα (από μεγάλα φεστιβάλ μέχρι μικρές μουσικές σκηνές και τζαζ κλαμπ). Ενδεικτικά αναφέρονται: Half Note Jazz Club 2014, Tinos Jazz Festival 2014, Γαλλικό Ινστιτούτο 2011, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2011, Odessa International Jazz Festival-Ουκρανία 2016, Old Port International Jazz Festival στην Λεμεσό της Κύπρου 2017, διεθνές φεστιβάλ στο Κάστρο του Ναυπλίου 2017, 31 Διεθνές φεστιβάλ Παξών, International Jazz days 2014-2015-2016-2017, Balkan Jazz Showcase Festival, Τίρανα 2018, Herakleion Jazz 2020 Festival, Jazz in Progress και πολλά άλλα..

Ο δεύτερος  προσωπικός του δίσκος (πρώτος δίσκος ως Flying Jazz) ηχογραφήθηκε το 2010 με οκτώ συνθέσεις και τον Σεπτέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε στην ελληνική και παγκόσμια αγορά από την FM Records. Η σύνθεσή από τον δίσκο αυτό ‘Good Friday’s Tango’ περιελήφθηκε στο δίσκο του περιοδικού Τζαζ@τζαζ (τεύχος Νοεμβρίου 2011). Επίσης τα κομμάτια του «Innerwind, Hello, Good Fridays Tango”περιλήφθηκαν και σε άλλες τρεις συλλογές από την FM Records. Τέλος η σύνθεσή του ‘Good Friday’s Tango’ αποτελεί την μουσική τίτλων στην επιτυχημένη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Ι «Οι ήχοι του Μπιγκ Μπεν». Το γκρουπ Flying Jazz με την προσθήκη του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλου ηχογράφησε το 2015 τον δεύτερό του δίσκο με επτά συνθέσεις του Στέφανου Ανδρεάδη. «Τo Eternity» ο υπότιτλος και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017 από την εταιρεία Ankh Jazz.

Από το 2017 το Flying Jazz Trio πλέον αποτελείται  από τον ίδιο στην κιθάρα και στις συνθέσεις, τον μόνιμο συνεργάτη Γιώργο Κοντραφούρη στο Hammond Organ και τον καταπληκτικό ντράμερ Βασίλη Ποδαρά. Η καινούργια δουλειά, στα χνάρια μιας μακράς παράδοσης που έχει να κάνει με τα τρίο με όργανο και ηλεκτρική κιθάρα, ηχογραφήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, έχει τίτλο ‘Flying Jazz Trio-Nostalgiaκαι κυκλοφόρησε σε δίσκους ακτίνας και βινυλίου τον Ιανουάριο του 2020 από την L39 Records, αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις και κριτικές.

Ενημέρωση: 12-10-2023

Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας