Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών, ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνουν από κοινού το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών 2010.
Λίστα συνοδευτικών αρχείων:
- Δελτίο Τύπου
- Πρόγραμμα φεστιβάλ
- Πρόγραμμα διημερίδας (Ιόνιος Ακαδημία)
Σε μια σειρά από καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας των δύο Τμημάτων στον χώρο των σύγχρονων τεχνών του ήχου και της εικόνας. Παράλληλα αναπτύσσονται θέματα και προβληματισμοί που αφορούν την σχέση της τέχνης και των τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας, όπως:
- Ποιες νέες μορφές έκφρασης προκύπτουν από τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών;
- Ποιες νέες τεχνικές καλλιτεχνικής δημιουργίας αναπτύσσονται με την χρήση των τεχνολογιών αυτών;
- Με ποιο τρόπο μπορούν να διδαχθούν αυτές οι νέες τεχνικές;
- Πώς επηρεάζει η προσβασιμότητα της ψηφιακής τεχνολογίας την δημιουργική διαδικασία, αλλά και την συμμετοχή του πολίτη στις σύγχρονες τέχνες;
- Μπορεί η χρήση νέων τεχνολογιών στις τέχνες να ανοίξει νέους δρόμους προσέγγισης των επιστημών και του πολιτισμού γενικότερα;
Το Φεστιβάλ υλοποιείται σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ambient Creativity (Περιβάλλουσα Δημιουργικότητα) στο οποίο συμμετέχουν, μαζί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Ερευνητικό Κέντρο ACROE του Πολυτεχνείου της Grenoble και το Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας Μέσων της Καρλσρούης (ΖΚΜ). Συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες και ερευνητές από ελληνικά και ξένα ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθηγητές και φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν το πρωί της Τετάρτης, 26 Μαΐου με τα εργαστήρια και σεμινάρια που γίνονται στις Αίθουσες του ΕΡΗΜΕΕ και έχουν ως θέμα τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα για διαδραστικές τέχνες (openFrameworks, SuperCollider, Arduino), αισθητική και πρακτική της ηλεκτροακουστικής μουσικής, και το πειραματικό Ραδιόφωνο σαν μορφή τέχνης.
Οι συναυλίες αρχίζουν το βράδυ της Τετάρτης, 26 Μαΐου στον Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο και συνεχίζουν κάθε βράδυ μέχρι την τελική συναυλία του Σαββάτου 29 Μαΐου που οργανώνεται στο Κέντρο Αμπελώνας στο Τρίκλινο. Η τελική συναυλία παρουσιάζει έργα που συνδυάζουν ζωντανή ακουστική και ηλεκτρονική μουσική με συνθετικό αλγοριθμικό βίντεο.
Στις Αλευραποθήκες του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται εγκαταστάσεις των φοιτητών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Eικόνας.
Στην Ιόνιο Ακαδημία παρουσιάζονται εργασίες βιντεοτέχνης και animation καθώς και θεωρητικές εργασίες των φοιτητών.
Στην Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, σχεδίου και κόμικ.
Η Διημερίδα του Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία την Παρασκευή και το Σάββατο 28-29 Μαΐου. Τα σεμινάρια συνεχίζονται μέχρι την Δευτέρα 31 Μαΐου με εργαστήρια στα οποία μπορούν οι συμμετέχοντες να πειραματιστούν με νέες τεχνικές ψηφιακής τέχνης.
Βλ. επίσης: Αναλυτικό Ημερολόγιο Φεστιβάλ
Χώροι Διεξαγωγής:
- Τμήμα Τεχνών ΄Ηχου και Εικόνας, Ιστορικό Ψυχιατρείο Κέρκυρας, πλατεία Τσιριγώτη 7
- Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
- Ιόνιος Ακαδημία, Καποδιστρίου 1
- Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων, Παλαιά Ανάκτορα
- Ναός Αγ. Γεωργίου, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
- Αλευραποθήκες, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
- Κέντρο Αμπελώνας, Τρίκλινο
Λίστα ιστοχώρων τμημάτων και σχετικών συνδέσμων:
- Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας
- Τμήμα Μουσικών Σπουδών
- Αναλυτικό Ημερολόγιο Φεστιβάλ
- The Ambiant Creativity Project
- Ambiant Creativity Workshop #1
Αφίσα Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
Στο συνημμένο συμπιεσμένο φάκελο περιλαμβάνονται το δελτίο τύπου, η αφίσα, το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας και το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ.