Επιστημονικό Συνέδριο - Μουσική Δημιουργία και Πράξη στη Νεώτερη Ελλάδα - Τιμώντας τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο

ShareThis
Δημοσίευση: 08-02-2021 13:17 | Προβολές: 9236
Έναρξη: 08-04-2022 |Λήξη: 11-04-2022
[Έληξε]
image

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύνδεση σε live streaming:
https://ionio-gr.zoom.usj/97673645489?pwd=OU1HN1BzQmJ6NGVEb0xIRUlqWUNMQT09
Meeting ID: 976 7364 5489
Passcode: 032892

Μουσική Δημιουργία και Πράξη στη Νεώτερη Ελλάδα

Τιμώντας τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο

Επιστημονικό Συνέδριο

Κέρκυρα, 8-10 Απριλίου 2022

Αίθουσα Εκδηλώσεων Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, Νικηφόρου Θεοτόκη 10

Το 2022 συμπληρώνονται 150 έτη από το θάνατο του συνθέτη και παιδαγωγού Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (1795-1872), ενός προσώπου που μέσω των δραστηριοτήτων του επηρέασε, άμεσα και έμμεσα, τη μουσική δημιουργία και κατάρτιση του Νεώτερου Ελληνισμού. Πράγματι, στον Μάντζαρο οφείλεται αφενός η δημιουργία του πλέον συγκροτημένου έως τότε σώματος μουσικών συνθέσεων από νεοέλληνα μουσουργό, και αφετέρου η συστηματική κατάρτιση μουσικοδιδασκάλων και συνθετών, πολλοί από τους οποίους όρισαν τη μουσική της Ελλάδας κατά τον 19ο αιώνα. Προνομιακός χώρος διεύρυνσης της εκπαιδευτικής δράσης του Μάντζαρου υπήρξε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, της οποίας ο συνθέτης χρημάτισε Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 1841 έως τον θάνατό του. Από τη συγκεκριμένη θέση ο Μάντζαρος δεν καθόρισε μόνο την εκπαιδευτική κατεύθυνση του ιδρύματος, αλλά επιπλέον δημιούργησε και οργανωμένη τάξη μουσικής σύνθεσης. Οι παραπάνω δράσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία τής, ενεργής ή/και βιωματικής, μουσικής εμπειρίας ως διαταξικού κοινωνικού αγαθού στη νεοελληνική πραγματικότητα και προσέφεραν μια πρωτόγνωρη για την νεώτερη Ελλάδα δημιουργική και εκπαιδευτική δυναμική που έδρασε διαμορφωτικά κατά τις επόμενες δεκαετίες και εκτός Επτανήσων.

Το 2022, όμως, συμπίπτει και με τις ανατροπές που έφερε στη μουσική δημιουργία και πράξη η πανδημία COVID-19, καθώς και με τους προβληματισμούς που ολοένα τίθενται και θα τίθενται σε σχέση με τη μουσική στη χώρα μας κατά τη μετά-COVID περίοδο. Αν μη τι άλλο, οι συμβατικοί τρόποι μουσικής επιτέλεσης δοκιμάζονται, ο επαναπροσδιορισμός του πλαισίου της μουσικής κατάρτισης φαίνεται όσο ποτέ επιβεβλημένος, ενώ νέοι τρόποι ενασχόλησης με τη μουσική δημιουργία και πράξη ήρθαν είτε να υποκαταστήσουν είτε να αντικαταστήσουν τους ήδη δοκιμασμένους.

Με την πεποίθηση ότι η γνώση του παρελθόντος δύναται να συνεισφέρει καίρια στην οικοδόμηση του μέλλοντος, και με αφορμή τα 150 έτη από το θάνατο του Νικόλαου Μάντζαρου, το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας συνδιοργανώνουν στην Κέρκυρα συνέδριο με τίτλο «Μουσική Δημιουργία και Πράξη στη Νεώτερη Ελλάδα» από 8 έως και 10 Απριλίου 2022. Οι επιμέρους θεματικές του συνεδρίου συμβατικά λαμβάνουν ως βάση τον όψιμο 19ο αιώνα, αφού χρονικά δύνανται να επεκταθούν και πριν από αυτόν, φιλοδοξώντας ωστόσο να συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην παρουσίαση πτυχών της έντεχνης μουσικής δραστηριότητας του Ελληνισμού στο πέρασμα των παραπάνω 150 ετών. Παραλλήλως στις θεματικές του περιλαμβάνεται και η εξέταση της μουσικής επιτέλεσης σε όλες της μορφές της στην Ελλάδα της μετά-COVID εποχής και στις προοπτικές της εντός ενός παγκοσμίως αναδιαμορφούμενου μουσικού τοπίου.

Με αυτά κατά νου μερικές προτεινόμενες, και σε καμία περίπτωση δεσμευτικές, θεματικές του συνεδρίου είναι ενδεικτικά οι εξής:

  • Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος και η εποχή του.
  • Έλληνες συνθέτες και μουσικοί
  • Θεσμοί μουσικής εκπαίδευσης του Ελληνισμού
  • Μουσικοί φορείς (ορχήστρες, μελοδραματικοί θίασοι, μπαντές, φιλαρμονικά σωματεία κλπ)
  • Η μουσική στις ελληνικές παροικίες
  • Ελληνικός μουσικός Τύπος (εκδότες, περιοδικά)
  • Η δισκογραφία της έντεχνης ελληνικής μουσικής
  • Η έντεχνη μουσική της Ελλάδας στο διαδίκτυο
  • Η μουσική δημιουργία κατά την περίοδο της πανδημίας και κατά την μετα-COVID εποχή
  • Η μουσική πράξη κατά την περίοδο της πανδημίας και κατά την μετα-COVID εποχή
  • Η μουσική κατάρτιση κατά την περίοδο της πανδημίας και κατά την μετα-COVID εποχή

 

Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική.

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο συνέδριο καλούνται να υποβάλουν σχετικές προτάσεις για εικοσάλεπτες ανακοινώσεις (Περίληψη 250 λέξεων και Βιογραφικό 100 λέξεων). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων για θεματικές στρογγυλές τράπεζες των εξήντα λεπτών έκαστη (Περίληψη 450 λέξεων και Βιογραφικά 100 λέξεων).

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2021.

 

Οι προτάσεις πρέπει να έχουν σταλεί μέχρι την παραπάνω ημερομηνία ηλεκτρονικά στο email:

musconfcorfu2022@gmail.com

Η επιλογή των προτάσεων και η ανακοίνωση του προγράμματος θα έχουν πραγματοποιηθεί έως την 15 Ιανουαρίου 2022, οπότε και θα ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα.

Επιστημονική Επιτροπή

Πάνος Βλαγκόπουλος

Δήμος Δημητριάδης

Κώστας Καρδάμης

Ιωσήφ Παπαδάτος

Αναστασία Σιώψη

 

Οργανωτική Επιτροπή

Σπύρος Παδοβάς

Σπύρος Δεληγιαννόπουλος

Κερκύρα Ασπιώτη

Νάσια Ζερβοπούλου

Κώστας Σουέρεφ


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας