Αναφορά προόδου των προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ, για το πρώτο τρίμηνο του 2021

ShareThis
Δημοσίευση: 12-07-2021 08:56 | Προβολές: 8388
image
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δημοσιεύθηκε η αναφορά προόδου των προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και μπορείτε να τη δείτε εδώ. Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα η εξαμηνιαία αναφορά, η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους εκδότες και τα προγράμματα συμμετοχής.
 
Τα δεδομένα έχουν ληφθεί από τους συνεργαζόμενους εκδότες και στη συνέχεια έχουν ελεγχθεί, κανονικοποιηθεί και εμπλουτισθεί από το προσωπικό της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης. Οι δείκτες έχουν προκύψει σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι ο κύριος συγγραφέας (corresponding author) ανήκει σε ίδρυμα-μέλος του ΣΕΑΒ.

Στην αναφορά περιλαμβάνονται 59 δημοσιεύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 5 εκδότες. Δεν υπάρχει διαφορά ως προς τους τρόπους στήριξης, με τις συμφωνίες της πλήρους απαλλαγής να έχουν καλύψει οριακά περισσότερες δημοσιεύσεις από ότι οι συμφωνίες της έκπτωσης. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη άδεια είναι αυτή της αναφοράς (CC-BY), η οποία αντιστοιχεί στο 70% των δημοσιεύσεων. Επίσης, σχεδόν το 35% του συνόλου έχει δημοσιευθεί σε χρυσά περιοδικά, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις Θετικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας και Επιστήμες Τεχνολογίας και Μηχανικής (STEM στην αναφορά), καθώς ανέρχονται στο 85% περίπου των δημοσιεύσεων.
 
  • Τόσο η αναφορά όσο και η ανακοίνωση έχουν συνταχθεί από το προσωπικό της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης του ΣΕΑΒ.

Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας