Μία διαδικτυακή ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας

ShareThis
Δημοσίευση: 02-11-2022 08:46 | Προβολές: 2764
Έναρξη: 02-11-2022 |Λήξη: 14-11-2022
[Έληξε]
image

Μία διαδικτυακή ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας

Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο πλαίσιο των εορτασμών των 30 χρόνων του ΤΜΣ

 Μουσική και μουσικοθεραπεία στην κοινότητα: Όψεις, προεκτάσεις, προβληματισμοί

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, 2022

Ώρα: 17:00-19:00

 

Στην ημερίδα με τίτλο «Μουσική και μουσικοθεραπεία στην κοινότητα: Όψεις, προεκτάσεις, προβληματισμοί» θα συναντηθούν διαδικτυακά έξι συνομιλητές και συνομιλήτριες για να συζητήσουν ανοιχτά πάνω στον άξονα μουσική στην κοινότητα και μουσικοθεραπεία στην κοινότητα, δύο πεδία διακριτά αλλά συχνά παρερμηνευμένα. Με αφετηρία τις προσωπικές τους εμπειρίες από την πολυετή τους ενασχόληση ως μουσικοί και μουσικοθεραπευτές στην κοινότητα, θα επιχειρηθεί να αποτυπωθούν τα σημεία που τέμνονται και τα σημεία που αποκλίνουν, να περιγραφούν οι ποικίλες όψεις του κάθε πεδίου, να οριοθετηθούν οι διαφορές τους και να διατυπωθούν προβληματισμοί ως προς την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους διάσταση.

Συγκεκριμένα, θα ακολουθηθεί το παρακάτω πρόγραμμα:

16:50-17:00         Είσοδος των συμμετεχόντων στην πλατφόρμα

17:00-17:05         Καλωσόρισμα και γνωριμία με τους εισηγητές

17:05-17:30        Σύντομη τοποθέτηση κάθε εισηγητή και εισηγήτριας ως προς τη σχέση του/της με την μουσική στην κοινότητα ή την μουσικοθεραπεία στην κοινότητα

17:30-18:30        Ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στους εισηγητές με στόχο την διερεύνηση ερωτημάτων όπως τι ορίζουμε κοινότητα, ποιες οι διαφορές ανάμεσα στη μουσική στην κοινότητα και στη μουσικοθεραπεία στην κοινότητα, ποια η εκπαίδευση και η κατάρτιση που απαιτείται, ποια τα πλαίσια στα οποία καλούνται να παρέχουν μουσικές και μουσικοθεραπευτικές δράσεις, και ποιοι οι λόγοι για τις συχνές παρερμηνείες.

18:30-19:00         Ανοιχτή συζήτηση των εισηγητών με τους συμμετέχοντες στην ημερίδα

Σύνδεσμος ημερίδας: https://ionio-gr.zoom.us/j/98453144924  (Meeting ID: 984 5314 4924)

Η παρακολούθηση και συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη.

 

Σύντομα βιογραφικά των εισηγητών

Η Μίτσυ Ακογιούνογλου, PhD, RMT, είναι επίκουρη καθηγήτρια μουσικοθεραπείας και συμπεριληπτικών μουσικών πρακτικών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι αντιπρόσωπος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας και αντιπρόσωπος της ΕΕΜΕ στο Music Teacher Associations in Europe. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού Μουσικοπαιδαγωγικά και της συντακτικής ομάδας του Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας.

Η  Μαρίζα Βαμβουκλή είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών από τα πανεπιστήμια Middlesex του Λονδίνου και York University του Γιορκ της Αγγλίας, στη Μουσική Παιδαγωγική και στη Μουσική στην Κοινότητα αντίστοιχα. Από τον Οκτώβρη του 2016 είναι επικεφαλής της διαπολιτισμικής παιδικής χορωδίας "Polyphonica Aιγαίου" στη Μυτιλήνη (με συμμετοχή παιδιών από Μυτιλήνη και προσφυγόπουλων) και της διαπολιτισμικής χορωδίας ενηλίκων "Cantaλαλούν". Είναι διορισμένη στην Α’βάθμια εκπαίδευση.

H Χριστίνα Καλλιώδη, ΜΑ, NICU, είναι μουσικοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια. Ιδρύτρια του Κέντρου Μουσικής Ψυχοθεραπείας «ηχώ» όπου εργάζεται με παιδιά και ενηλίκους και συνεργάτης της ΑΜΚΕ «Άγγελοι της Χαράς» υπεύθυνη  του προγράμματος μουσικοθεραπείας στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΓΝΠ "Παναγιώτη και Αγλαΐα Κυριακού".  Έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του ΕΣΠΕΜ και αντιπρόσωπός του στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας.

Η Κική Κέρζελη είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην “Ψυχολογία της Μουσικής και Μουσική Παιδαγωγική” (ΜΑ) και συνέχισε σπουδές στο  μεταπτυχιακό “Μουσική Εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα” (MEd) του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα για την ηλικιακή ομάδα των 65+, “Κιθάρα Express”, “Μουσικ(ή)οί εδώ και τώρα”, “Γ’ Στάσιμο”, σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Ωδείο Αθηνών και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. Από το 2021, εργάζεται ως καλλιτεχνική συνεργάτης, στις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Σταμάτης Μανουσάκης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στη μουσικολογία (Bachelor) και κάτοχος μεταπτυχιακού στη μουσικοθεραπεία (Master of Arts) από το Πανεπιστήμιο SRH Hochschule στην Χαιδελβέργη. Εργάζεται ως μουσικοθεραπευτής στο Νοσοκομείο Klinikum Esslingen στη Βάδη-Βυρτεμβέργη στη Γερμανία με ασθενείς με ψυχοσωματικά προβλήματα και μετατραυματικό στρές. Συνεργάζεται με το περιοδικό Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας ως βοηθός δημοσιεύσεων (publishing assistant).

Ο Γιώργος Τσίρης, PhD, είναι επίκουρος καθηγητής μουσικοθεραπείας στο Queen Margaret University και υπεύθυνος τεχνών στο St Columba’s Hospice Care, Εδιμβούργο, Σκωτία. Είναι ιδρυτικός αρχισυντάκτης του Approaches: Ένα Διεπιστημονικό Περιοδικό Μουσικοθεραπείας και διετέλεσε συν-πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Μουσικοθεραπείας για το 2022.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας