Παρουσίαση βιβλίου στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 24-03-2023 08:44 | Προβολές: 470
Έναρξη: 24-03-2023 |Λήξη: 30-03-2023
[Έληξε]
image

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου  σας  προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του κου Πάνου Βλαγκόπουλου  (Καθηγητή ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου) :

«"Βλέπεις, ξένε μου φίλε, ότι δεν λησμονώ τα τραγούδια": Από τον Haxthausen στον Vinée ή Εκατό χρόνια δυτικοευρωπαϊκού βλέμματος στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι» (Αθήνα: Edition Orpheus/ Ωδείον Αθηνών, 2022).

Η παρουσίαση θα γίνει στην  Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ιωάννου Θεοτόκη 72)  την Τρίτη 28-3-23 και ώρα 19.00

Το βιβλίο αποτελείται από την έκδοση πέντε συλλογών με εναρμονισμένα δημοτικά τραγούδια και συνοδεύεται από μια εκτεταμένη εισαγωγή σχετικά με το ενδιαφέρον των πρώτων Ευρωπαίων διανοουμένων, όπως ο Johann Gottfried Herder, για τον Λαό και τον πολιτισμό του, και πιο ειδικά για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι (κείμενο και μουσική). Οι παρουσιαζόμενες συλλογές δημιουργήθηκαν σε διάστημα περίπου εκατό χρόνων (από το 1814 έως το 1913) από δύο Γερμανούς διανοουμένους, δύο Γάλλους συνθέτες και έναν Έλληνα λυρικό τραγουδιστή της Διασποράς. Εξ αυτών, μόνον η μία είναι γνωστή (αυτή του Bourgault-Ducoudray), ενώ οι υπόλοιπες τέσσερες παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά (αυτές του Werner von Haxthausen, του Leopold Schefer, του Aramis [ψευδώνυμο του Περικλή Αραβαντινού] και του Anselme Vinée). Τα ερευνητικά ευρήματα οδηγούν σε έναν κριτικό αναστοχασμό σχετικό με όλους τους συστατικούς όρους της έκφρασης «ελληνικό δημοτικό τραγούδι»: είναι το κριτήριο της (ελληνικής) γλώσσας καθοριστικό; Το «δημοτικό» αφορά την καταγωγή, τη δημοτικότητα ή το ύφος; «Τραγούδι» (ή «Lied» ή «mélodie») σημαίνει «μονοφωνική» ή/και «εναρμονισμένη μελωδία»; Πέραν του καθαρά επιστημονικού κινήτρου, η έκδοση αυτών των, αδίκως παραμελημένων, τεκμηρίων του ευρωπαϊκού φιλελληνικού ενδιαφέροντος διεκδικεί επίσης την προσοχή των σύγχρονων λυρικών καλλιτεχνών, με τη βεβαιότητα ότι πολλά από αυτά αξίζουν μια θέση στο σύγχρονο συναυλιακό ρεπερτόριο.

ΠΑΝΕΛ

Κώστας Καρδάμης (Αναπλ. Καθ/τής ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου), Βασίλης Λέτσιος (Επίκουρος Καθ/τής ΤΞΓΜΔ Ιονίου Πανεπιστημίου), Πάνος Βλαγκόπουλος (Καθ/τής ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου). Θα διαβαστεί σχετική παρέμβαση του Αλέξη Πολίτη (Ομότιμου Καθ/τή Πανεπιστημίου Κρήτης) 

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Τραγούδια από την έκδοση παρουσιάζει η Ελισσώ Ντάβλη (μεσόφωνος) με την Αθηνά Φυτίκα (Αναπλ. Καθ/τρια ΤΜΣ Ιονίου Πανεπιστημίου) στο πιάνο.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Συναυλία Μελοποιημένης Ποίησης
Δημοσίευση: 28-03-2024 14:21 | Προβολές: 128
Έναρξη: 28-03-2024 |Λήξη: 04-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας