Απολογισμός 9ης Θερινής Ακαδημίας Μουσικής Παιδαγωγικής 2023

ShareThis
Δημοσίευση: 13-07-2023 09:11 | Προβολές: 13360
Έναρξη: 13-07-2023 |Λήξη: 31-08-2023
[Έληξε]
image

«Με εργαλείο τον κύκλο: ένα βιωματικό εργαστήρι ομαδικού αυτοσχεδιασμού με μοναδικά όργανα τη φωνή και το κρουστό»

Κέρκυρα, 4 – 7 Ιουλίου 2023

Τμήμα Μουσικών Σπουδών,  Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ιονίου Πανεπιστημίου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 9η Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής που διοργανώθηκε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ιονίου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, Κέρκυρα μεταξύ 4 και 7 Ιουλίου 2023. Θέμα της φετινής Θερινής Μουσικής Ακαδημίας ήταν: «Με εργαλείο τον κύκλο:  ένα βιωματικό εργαστήρι ομαδικού αυτοσχεδιασμού με μοναδικά όργανα τη φωνή και το κρουστό». Δίδαξαν η Αγγελική Τουμπανάκη, PhD, βοκαλίστρια, καθηγήτρια φωνής, παραγωγός, sound experimentalist  & η Μίτσυ Ακογιούνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας και Συμπεριληπτικών μουσικών πρακτικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τη φετινή Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής παρακολούθησαν 60 εκπαιδευτικοί μουσικής, μουσικοί, φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών, εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και καλλιτέχνες. Τα εργαστήρια της τετραήμερης ακαδημίας εστίασαν στον φωνητικό κύκλο (vocal circle) και στον κύκλο κρουστών (drum circle). Οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τις δυνατότητες της φωνής και του σώματος, τη ρυθμική εμπλοκή με τα κρουστά και δημιούργησαν ένα αυθόρμητο μουσικό παιχνίδι, κάθε φορά μοναδικό στη σύλληψη και την επιτέλεσή του, που  προσφέρει γνώση, δημιουργία, ελευθερία και επικοινωνία. Βίωσαν την εμπειρία του ομαδικού μουσικού αυτοσχεδιασμού, της συλλογικής δημιουργίας και τη μουσικότητα μέσω της αυθόρμητης διάδρασης στην ομάδα. Εναρμονίστηκαν, συντονίστηκαν, έπαιξαν με τους ρυθμούς και τους ήχους, βίωσαν τη δόνηση της πολυφωνίας και των ομαδικών κρουστών. Την τελευταία ημέρα της Θερινής Ακαδημίας, την Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 20.00 στην Ιόνιο Ακαδημία παρουσιάστηκαν επιλεγμένες ομαδικές εργασίες που δημιουργήθηκαν αυτοσχεδιαστικά από τους συμμετέχοντες κατά το τετραήμερο σεμινάριο, με γενικό συντονισμό των διδασκουσών.

Η Αγγελική Τουμπανάκη είναι δημιουργός, παραγωγός και lead vocalist μιας σειράς διαφορετικών μουσικών projects. Η αφετηρία της και η βάση της είναι η τζαζ μουσική, η συλλογή και μελέτη παραδοσιακών ήχων, ρυθμών, μουσικών ιδιωμάτων και φωνημάτων. Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές, έχει ολοκληρώσει έναν πολυετή κύκλο επιστημονικής έρευνας – είναι αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία. Ανάμεσα στα δύο πεδία επέλεξε την τέχνη και έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη μουσική και το τραγούδι, ερευνώντας κυρίως εννοιολογικά και βιωματικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Η Αγγελική Τουμπανάκη διοργανώνει «Φωνητικούς Κύκλους» (Circle Singing), όπως τους διδάχτηκε από τον Bobby McFerrin στην Νέα Υόρκη. Την συγκεκριμένη τεχνική τη εφαρμόζει ως μέσο μουσικής εκπαίδευσης, συλλογικής έκφρασης και ανθρώπινης επικοινωνίας, σε ωδεία, καλλιτεχνικές ομάδες θεάτρου χορού performance, αλλά κοινωνικές δομές (ΚΕΘΕΑ, ΣΧΕΔΙΑ, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας, σε συνεργασία με το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών). Είναι η εκπαιδευτικός φωνής του Μουσικού Υποκριτικού συστήματος «Musa», είναι μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας Φωνής «Voice Mentoring», (θεραπεία ασθενών με δυσφωνία), εκπαιδεύτρια στο βραβευμένο εναλλακτικό εν πλω Αrtventure Camp και η εκπαιδευτικός του ανθρωπιστικού προγράμματος «Kalesma». Σχεδίασε και συντονίζει το δωρεάν κοινωνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου με τίλτο «Το Εθνικό δίνει Πνοή», που αφορά στην επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού, ατόμων που αναρρώνουν από COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν από δύσπνοια και επακόλουθο άγχος.

Η Μίτσυ Ακογιούνογλου, PhD, RMT, μουσικοθεραπεύτρια, είναι Επίκουρη Καθηγήτρια μουσικοθεραπείας και συμπεριληπτικών μουσικών πρακτικών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε μουσικοθεραπεία (Bachelor) στο Michigan State University στις H.Π.Α., και συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Master) στη μουσικοθεραπεία στο M.S.U., ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι κάτοχος διδακτορικού στη μουσικοθεραπεία και ολοκλήρωσε μεταδιδακτορική έρευνα στην ψυχολογία της μουσικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι διπλωματούχος πιάνου από το Ωδείο Athenaeum (τάξη Ν. Σεμιτέκολο). Είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ) στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μουσικοθεραπείας, πιστοποιημένη επόπτρια του ΕΣΠΕΜ, και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συλλόγων Εκπαιδευτικών Μουσικής (Music Teacher Associations in Europe). Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού Μουσικοπαιδαγωγικά και της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Approaches: An Interdisciplinary Journal of Music Therapy. Είναι συν-επιμελήτρια του διαδικτυακού Λεξικού Μουσικοθεραπείας: Τόπος διεπιστημονικών συναντήσεων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και έχει παρουσιάσει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ερευνητικά επικεντρώνεται στη μουσικοθεραπεία, στη μουσική στην κοινότητα, στις άτυπες μορφές μουσικής μάθησης, στις συμπεριληπτικές μουσικές πρακτικές, στον καθολικό σχεδιασμό, στο παιδικό πένθος και σε ομάδες μουσικής με παιδιά πρόσφυγες και σε καταστήματα κράτησης.

Κατά τη διάρκεια της Θερινής Ακαδημίας Μουσικής Παιδαγωγικής, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 στις 8:00 μ.μ. στην Ιόνιο Ακαδημία οι Sounds of Cyprus παρουσίασαν συναυλία αφιερωμένη στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική. Πρόκειται για μία μπάντα που ιδρύθηκε από την Έλενα Κρις και τον Πήτερ Δούσκαλη και αποτελείται από ομογενείς Έλληνες και Κύπριους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και ζουν στη Νέα Υόρκη. Η μπάντα παίζει παραδοσιακή μουσική της Κύπρου σε μία σύγχρονη ενορχήστρωση και στυλ τιμώντας την περίοδο δημιουργίας και τις πολιτισμικές ζυμώσεις των λαών, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει μία σύγχρονη ματιά στην παράδοση. Η Έλενα Κρις είναι τραγουδίστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της μπάντας, τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια στην ελληνικο-κυπριακή διάλεκτο και στα τουρκικά σε τραγούδια που περιέχουν στίχους και στις δύο γλώσσες. Ο Πήτερ Δούσκαλης είναι μαέστρος της μπάντας και παίζει λαούτο, ούτι, μαντολίνο και κιθάρα στο συγκρότημα εναλλάσσοντας τα κατάλληλα όργανα σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κομματιού, με στόχο την αυθεντική και μοντέρνα ενορχήστρωση που επιθυμούν. Άλλα όργανα της μπάντας που χρησιμοποιούν είναι η βιόλα (Alex Tasopoulos), το κοντραμπάσο (Erikos Vlesmas), το πιθκιαύλι και το νέυ (Stavros Papadopoulos), καθώς και τα κρουστά (Mark Katsaounis). Στην συναυλία που παρουσίασαν στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα συνέπραξαν μουσικά με τη Ρεντόνα Κόλα στο βιολί. Ο Πήτερ Δούσκαλης είναι μουσικός, εκπαιδευτικός μουσικής, ενορχηστρωτής, μαέστρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Έλενα Κρις είναι τραγουδίστρια και φέτος ολοκλήρωσε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Μουσική Αγωγή στην προσχολική ηλικία» του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Ρεντόνα Κόλα είναι βιολονίστρια, εκπαιδευτικός μουσικής σε μουσικά σχολεία, καθηγήτρια βιολιού και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. «Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα» του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ευχαριστούμε την κ. Αναστασία Ιωακειμίδου, υπεύθυνη του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Ιονίου Πανεπιστημίου για την εξαιρετική συνεργασία. Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Κωστάντη και τους εργαζόμενους στη φοιτητική εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή καλής φιλοξενίας στους συμμετέχοντες. Ευχαριστούμε το προσωπικό της Ιονίου Ακαδημίας για την υποστήριξη της διοργάνωσης. Ευχαριστούμε την κ. Μαρία Ζαρκάδα, απόφοιτη του Π.Μ.Σ. «Μουσική Παιδαγωγική» του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη βοήθεια στη διοικητική υποστήριξη και σε όλη τη διοργάνωση, καθώς και όλες και όλους τους συμμετέχοντες για την ένθερμη συμμετοχή τους και εμπιστοσύνη τους.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Θερινή Ακαδημία Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου τόπο συνάντησης, γόνιμου διαλόγου και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων γύρω από θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και μάθηση της μουσικής στη σημερινή κοινωνία.

Ζωή Διονυσίου, Αναπλ. Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής Ι.Π.

&

Μίτσυ Ακογιούνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικοθεραπείας και Συμπεριληπτικών Μουσικών Πρακτικών Ι.Π.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις για παλαιότερους φοιτητές
Δημοσίευση: 17-12-2024 09:40 | Προβολές: 208
Έναρξη: 17-12-2024 |Λήξη: 09-01-2025
[Σε Εξέλιξη]
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2024-25
Δημοσίευση: 05-12-2024 09:01 | Προβολές: 304
Έναρξη: 05-12-2024 |Λήξη: 14-12-2024
[Έληξε]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας