Σεμινάριο από OpenAIRE για εργαλεία αναζήτησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και δεδομένων

ShareThis
Δημοσίευση: 02-10-2023 13:03 | Προβολές: 2908
image

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου σας ενημερώνει ότι οι εκπρόσωποι του OpenAIRE σε Ελλάδα και Κύπρο σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 στις 11:00 π.μ., με θέμα την αναζήτηση διασυνδεδεμένης επιστημονικής πληροφορίας χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του OpenAIRE. Οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Κωνσταντίνα Γαλούνη, διαχειρίστρια της πύλης αναζήτησης EXPLORE, και τον Γεώργιο Παπανίκο, CTO της ανώνυμης εταιρείας CITE.

 

Το webinar αφορά στην περιγραφή της υπηρεσίας του OpenAIRE Explore και της εφαρμογής Open Science Lens (OSL) plugin. Σκοπός είναι να περιγραφούν οι λειτουργίες τους και να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ερευνητική κοινότητα. Βασικό αντικείμενο των παρουσιάσεων αποτελεί η αξιοποίηση του OpenAIRE Graph, του πανευρωπαϊκού γνωσιακού γράφου για την επιστημονική επικοινώνηση (scholarly communication), ο οποίος εμπλουτίζεται με 169 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, 59 εκατομμύρια ερευνητικά δεδομένα, 366 χιλιάδες στοιχεία ερευνητικού λογισμικού, από 129 χιλιάδες πηγές δεδομένων, που συνδέονται με 3 εκατομμύρια επιχορηγήσεις και 194 χιλιάδες οργανισμούς. Οι εισηγητές θα πραγματοποιήσουν, επιπλέον, demos των υπηρεσιών εστιάζοντας στην εύκολη αναζήτηση και πρόσβαση σε επιστημονικά αποτελέσματα που είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους: δράση-άρθρο-δεδομένα-λογισμικό.

 

Στο τέλος του webinar, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να: 

  • αναζητήσουν επιστημονικά άρθρα, δεδομένα, λογισμικό και άλλα αποτελέσματα που είναι διαθέσιμα στον επιστημονικό γράφο του OpenAIRE
  • έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ερευνητική παραγωγή ενός επιστημονικού αποτελέσματος
  • διασυνδέσουν δικά τους επιστημονικά άρθρα με το ORCID
  • εγκαταστήσουν την εφαρμογή OSL στον φυλλομετρητή τους

 

Ημέρα: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023

Ώρα: 11:00 π.μ. (Ελλάδας)

Γλώσσα: Ελληνικά

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το webinar “OpenAIRE Explore & Open Science Lens: εργαλεία αναζήτησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και δεδομένων”, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής (εδώ).

Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα παρακολούθησης θα αποσταλεί μια μέρα πριν την πραγματοποίηση του webinar σε όσες/ους έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Mε τη λήξη του webinar θα διαμοιραστούν σε όλους τα αρχεία της παρουσίασης και η βιντεοσκόπηση.

Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το OpenAIRE Ελλάδας στο openaire@athenarc.gr και Κύπρου στο openaire-cy@ucy.ac.cy


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας