Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας σάς προσκαλεί στην παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος:
Το μουσικό βίωμα του Πάσχα μέσα από τις μπάντες της Κέρκυρας
Θα μιλήσουν:
Κώστας Καρδάμης
Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος,
Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου,
Γεωργία Λαζαρίδου
Ιστορικός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου
Ευστάθιος Πουλιάσης
Ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου
Κωνσταντίνος Σουέρεφ
Μουσικολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και ώρα 20:30
στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube: https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety
Το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Το Μουσικό Βίωμα του Πάσχα μέσα από τις Μπάντες της Κέρκυρας» έχει ως κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός σύγχρονου ψηφιακού αποθετηρίου προφορικών μαρτυριών, σχετικών με τις μπάντες της Κέρκυρας. Οι μπάντες αποτελούν ένα ταυτοτικό πολιτισμικό φαινόμενο του νησιού μας, που έχει εγγραφεί, μάλιστα, στο μητρώο των στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, από το 2021.
Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτής της εγγραφής, οι κερκυραϊκές μπάντες συνδέονται «άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας, έχοντας διαμορφώσει μια παράδοση καλλιτεχνικής παιδείας και μουσικής έκφρασης, που αξίζει να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά».
Η Αναγνωστική Εταιρία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε το παραπάνω πρόγραμμα από το φθινόπωρο του 2023 μέχρι το φθινόπωρο του 2024, μετά από υποβολή και έγκριση σχετικού φακέλου και τη συνακόλουθη μερική χρηματοδότηση του ΥΠΠΟ.
Στόχος του προγράμματος ήταν, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσει μια «τράπεζα πολιτιστικής μνήμης», μέσω προφορικών μαρτυριών, με σκοπό την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως βίωμα, με κύριο (όχι όμως και αποκλειστικό) σημείο αναφοράς το Κερκυραϊκό Πάσχα. Μια διεπιστημονική ομάδα νέων ερευνητών, αξιοποιώντας τα μεθοδολογικά εργαλεία της προφορικής ιστορίας, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της μουσικολογίας και της πληροφορικής, συνέλεξαν και ανέλυσαν μαρτυρίες, πληροφορίες και βιώματα μερικών εκ των παλαιότερων μουσικών των μπαντών των κερκυραϊκών φιλαρμονικών σωματείων. Με τον τρόπο αυτό, δόθηκε για πρώτη φορά λόγος στους μουσικούς, πρωταγωνιστές της κερκυραϊκής πασχαλινής περιόδου, δηλαδή στους μουσικούς των μπαντιστικών μουσικών συνόλων, οι οποίοι με τα ιδιαίτερα βιώματα, τις μοναδικές μαρτυρίες και την προσωπική τους αντίληψη, εμπλούτισαν το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας της Αναγνωστικής Εταιρίας με μοναδικά τεκμήρια. Τα κυριότερα από τα πορίσματα του ερευνητικού προγράμματος θα παρουσιαστούν σε αδρές γραμμές στην εκδήλωση, με την πεποίθηση ότι η έρευνα και η συλλογή μαρτυριών πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί χρονικά.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του Τμ. Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής και Γραμματέας της Δ.Ε. της Αναγνωστικής, κ. Κώστας Καρδάμης.
Την ερευνητική ομάδα αποτελούν οι κ.κ. Ευστάθιος Πουλιάσης, ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστας Σουέρεφ, μουσικολόγος, υπ. διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου, και οι κυρίες Γεωργία Λαζαρίδου, ιστορικός, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου, και Σοφία Φεγγούλη, αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του ΤΜΣ/ΙΠ και η Ερευνητική Ομάδα του έργου δράττονται της ευκαιρίας να ευχαριστήσουν τις Διοικήσεις και τους Αρχιμουσικούς των φιλαρμονικών σωματείων του νησιού, και ιδιαιτέρως τους μπαντίστες και τις μπαντίστριες που εμπιστεύτηκαν στην επιστημονική έρευνα τις εμπειρίες της ζωής τους.