Την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026, στη Ζάκυνθο, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και ο ιατρός Διονύσιος Αρβανιτάκης συνυπέγραψαν τη σύμβαση για την πραγματοποίηση δωρεάς ύψους 500 χιλιάδων ευρώ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες δωρεές φυσικού προσώπου προς δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.
Η υπογραφή της σύμβασης δωρεάς έλαβε χώρα στο Μουσικό Σχολείο της Ζακύνθου, μια επιλογή με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς το σχολείο αυτό θα αποτελέσει το βασικό «φυτώριο» των μελλοντικών φοιτητών που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα των υποτροφιών. Στον ίδιο χώρο, ακολούθησε τελετή κατά την διάρκεια της οποίας απονεμήθηκε στον κ. Αρβανιτάκη ο τίτλος "Φίλος του Ιονίου Πανεπιστημίου", κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και ομόφωνης απόφασης της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η βραδιά πλαισιώθηκε από ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα προς τιμή του Ζακυνθινού ιατρού, με ερμηνευτές καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και μουσικά σύνολα της Ζακύνθου.
Η δωρεά αφορά σε υποτροφίες φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με καταγωγή από την Ζάκυνθο, την Ιθάκη και την Κεφαλονιά για ολόκληρη την περίοδο των σπουδών τους. Το ύψος της κάθε υποτροφίας σε μηνιαία βάση αντιστοιχεί στο ήμισυ του εκάστοτε ισχύοντος βασικού μισθού.
Μέσω της δωρεάς αυτής, υλοποιείται το όραμα και η θέληση του δωρητή να δοθούν κίνητρα σε νέες και νέους να σπουδάσουν μουσική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να υποστηριχθούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Παράλληλα όμως η δωρεά αναδεικνύει την καλλιτεχνική αριστεία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που αυτό επιτελεί, το οποίο σύντομα θα επεκταθεί χωρικά στη Ζάκυνθο και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου μέσω του σχεδιασμού ποικίλων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων με επίκεντρο την μουσική εκπαίδευση και εκτέλεση.
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου φέρει εκ γενετής τη μουσική παράδοση των Επτανήσων και αποτελεί τον φυσικό συνεχιστή μιας πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαπέρασε αιώνες και χαρακτήρισε την ελληνική μουσική ζωή. Η ενίσχυση νέων φοιτητών από τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στη μελέτη της μουσικής, προσδίδει σημαντικές προοπτικές για την προβολή, καλλιέργεια και συνέχεια της παράδοσης αυτής.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αρβανιτάκη για την σημαντική προσφορά του και την εμπιστοσύνη του προς το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το όνομά του θα παραμείνει αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ιστορική πορεία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ως σύμβολο γενναιοδωρίας, αγάπης για τον τόπο και υποστήριξης της μουσικής εκπαίδευσης.
Σύντομα το Τμήμα Μουσικών Σπουδών θα δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη φοιτητών και φοιτητριών στο πρόγραμμα υποτροφιών «Διονύσιος Αρβανιτάκης», το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου του 2026.
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου
Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος
Η Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
Καθηγήτρια Αναστασία Σιώψη



Ανακοίνωση για τη διακοπή σίτισης και στέγασης κατά την περίοδο των θερινών διακοπών 2026










