ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 10ης ΘΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ

ShareThis
Δημοσίευση: 01-07-2026 12:26 | Προβολές: 119
Έναρξη: 01-07-2026 |Λήξη: 31-07-2026
[Σε Εξέλιξη]
gr  pdf.png  Απολογισμός 10ης Θερινής συνάντησης
Mέγεθος: 115.9 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Η 10η Θερινή Συνάντηση Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου με τίτλο: Μουσική συνάντηση Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού «Όσα λουλούδια έχει η Άνοιξη» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 και 28 Ιουνίου 2026 στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα και αφορούσε την εμπειρία του πολυφωνικού τραγουδιού κατά το ηπειρώτικο ύφος. Η τετραήμερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του κ. Παναγιώτη Τέλλη και της κ. Μαρίας Σιδέρη-Σκόπη και συμμετείχαν σε αυτή 40 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων φοιτητές, εκπαιδευτικοί μουσικής και μουσικοί.  Ο Παναγιώτης Τέλλης και η Μαρία Σιδέρη-Σκόπη δίδαξαν, ενέπνευσαν και παρέδωσαν κάποια από τα ανεκτίμητα, άυλα και άρρητα μυστικά της μουσικής παράδοσης στους συμμετέχοντες. Τους ευχαριστούμε θερμά για το μοίρασμα ήχων, ύφους, ήθους και σχέσεων μέσα από το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδισμα. 

Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 στις 19:00 στην Ιόνιο Ακαδημία πραγματοποιήθηκε Παράσταση Εφαρμογής των συμμετεχόντων στη 10η Θερινή Συνάντηση Μουσικής Παιδαγωγικής με τίτλο: Μουσική Συνάντηση Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού: «Όσα λουλούδια έχει η Άνοιξη». Ακολούθησε παρουσίαση από το Σύνολο ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού Ήνορο. Το βίντεο της παράστασης εφαρμογής είναι αναρτημένο στο YouTube: https://youtu.be/hQFSqUXKQUY

Στην παράσταση εφαρμογής της 10ης Θερινής Συνάντησης Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετείχαν οι: Μαριλένα Ακρίβου, Ιωάννα-Αγγελική Βλάχου, Γιάννα Βλάσση, Μαρίνα Γείτωνα, Αργυρή Γιασσάκη, Ζωή Διονυσίου, Δέσποινα Ζαρκάδα, Όλια Θωίδου, Άννα Καλίντσεβα, Έλενα Καρύδη, Μάγδα Κούλουρη, Γεώργιος Κουτρής, Ειρήνη Λιάγκα, Μίλκα Αμαλία Μεμή, Χρυσάνθη Μούρτη, Νίκος Μπακλώρης, Μίλτος Μπίζιος, Léa Bonenfant, Βίκτωρ Μωυσής, Πηνελόπη Νικοπούλου, Ιωάννα Ξηραδάκη, Αγγελική Οικονόμου, Βασιλική Ράπτη, Κατερίνα Σαμοΐλης, Ευαγγελία Τσιάρα, Μαριάννα Φερετζάκη, Δέσποινα Χαμάλη.

Από το συγκρότημα Ήνορο συμμετείχαν οι: Φωτεινή Κοτσιάφτη, Κώστας Λώλης, Μαρία Σιδέρη-Σκόπη, Βασιλική Σκόπη και Παναγιώτης Τέλλης.

 

Σύνολο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Ήνορο: Το Σύνολο Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Ήνορο λειτουργεί στα Γιάννενα από το 2001, ενώ το 2010 συγκροτήθηκε ως Σύλλογος Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού Ήνορο, με στόχο να διαδώσει το πολυφωνικό τραγούδισμα της Ηπείρου ως λαϊκή μουσική φόρμα με καλλιτεχνική απήχηση και εθνομουσικολογικό ενδιαφέρον. Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος έγινε το 2002 και έκτοτε έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ τόσο στο εσωτερικό (Φωνές της Πέτρας Αθήνα 2007, City Festival Θεσσαλονίκη 2012, Φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού 2018-2025 Κουκλιούς Πωγωνίου κ.ά.) όσο και στο εξωτερικό (Permeti Multikulturor Albania 2008 υπό την επίβλεψη της Unesco, Διεθνές Φεστιβάλ - Muzika e dy boteve Αργυρόκαστρο Αλβανία 2009, Άγιοι Σαράντα Αλβανία - Πολυφωνικές Γέφυρες Ιωάννινα 2009 όπου και συνεργάστηκε με το πολυφωνικό συγκρότημα Zeri I Bilbilit, Bylis Polifonia Albania τα έτη 2010, 2012, 2014, 2016 καθώς και στο Εθνικό Φολκλορικό Φεστιβάλ Αργυροκάστρου Αλβανία 2015 υπό την επίβλεψη της Unesco). Έχει συνεργαστεί με πολυφωνικά σύνολα εντός και εκτός Ελλάδος, με διάφορες κομπανίες, καλλιτέχνες (Πετρολούκας Χαλκιάς, Αντώνης Κυρίτσης, Σάββας Σιάτρας, Κώστας Βέρδης, κ.ά.) και χορευτικά σύνολα Ηπειρώτικης  παραδοσιακής μουσικής.  Έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις δίσκων, βιντεοσκοπήσεις (ΕΡΤ1, Arte TV, κ.α.), μουσικοθεατρικές παραστάσεις και έχει πλαισιώσει μέρος των εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Το Ήνορο έχει πραγματοποιήσει δυο δισκογραφικές εκδόσεις και βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης του τρίτου δίσκου. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι οι: Χάρης Καραγιάννης, Μαρία Σιδέρη-Σκόπη, Βασίλης Ευθυμίου, Φωτεινή Κοτσιάφτη, Σοφία Εξάρχου, Παναγιώτης Τέλλης, Βλάσης Παπαδημητρίου, Βασιλική Σκόπη, Δήμητρα Μπούτσικου και Κώστας Λώλης.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2026 στις 12:00 το μεσημέρι η ομάδα των συμμετεχόντων στη Μουσική Συνάντηση Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού παρουσίασε επιλεγμένο υλικό ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού στο Γηροκομείο - Πτωχοκομείο Κέρκυρας στη Χρυσηίδα. Ο Δήμαρχος Κερκυραίων Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος παρέστη και τραγούδησε με την ομάδα. Επίσης πραγματοποιήθηκε και η ετήσια γιορτή λήξης του προγράμματος «Μουσικές Συναντήσεις» που πραγματοποιείται από ομάδα φοιτητών του Τομέα Μουσικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών κατά τα τελευταία δύο έτη (2024-26) υπό τον συντονισμό της Καθηγήτριας Ζωής Διονυσίου, και τη μουσική διδασκαλία του Δημήτρη Κελαϊδίτη στο πλαίσιο της διπλωματικής του εργασίας στον τομέα της Κοινοτικής Μουσικής (2025-26).

Οι διοργανώτριες οφείλουν θερμές ευχαριστίες στον Ξενοδοχειακό Όμιλο Mar-Bella Collection για τη χορηγία, που τους έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρουν τη 10η Θερινή Μουσική Συνάντηση δωρεάν. Ευχαριστούν επίσης την Κερκυραϊκή Ποτοποιΐα Μαυρομάτης για την προσφορά κερασμάτων για τους συμμετέχοντες. Επίσης ευχαριστούν τις υποψήφιες διδακτόρισσες Δέσποινα Χαμάλη και Μαρία Ζαρκάδα για την βοήθειά τους στη διοργάνωση.

Οι Θερινές Συναντήσεις ή Θερινές Ακαδημίες Μουσικής Παιδαγωγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν αποτελέσει από το 2013 τόπο συνάντησης, γόνιμου διαλόγου και επιμόρφωσης των συμμετεχόντων φοιτητών, εκπαιδευτικών μουσικής, μουσικών και άλλων ενδιαφερόμενων γύρω από θέματα που αφορούν τη διδασκαλία και μάθηση της μουσικής και την καλλιέργεια μουσικών δεξιοτήτων που διευρύνουν τον ρόλο του μουσικοπαιδαγωγού στη σύγχρονη κοινωνία. Πραγματοποιούνται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 2013.

 

Οι επιστημονικά υπεύθυνες της 10ης Θερινής Συνάντησης Μουσικής Παιδαγωγικής 2026

Ζωή Διονυσίου, Καθηγήτρια

&

Μίτσυ Ακογιούνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Σύνολο ιστορικών φλάουτων
Δημοσίευση: 29-06-2026 13:51 | Προβολές: 163
Έναρξη: 29-06-2026 |Λήξη: 10-07-2026
[Σε Εξέλιξη]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας