Το Φωνητικό Σύνολο του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη

ShareThis
Δημοσίευση: 06-07-2016 13:22 | Προβολές: 8181
image

Τον Ιούνιο του 2016 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε μία μοναδική εκπαιδευτική εκδρομή στη Νέα Υόρκη. Το Φωνητικό Σύνολο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπό τη διεύθυνση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Μιράντας Καλδή, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει δύο εξαιρετικές συναυλίες μετά από πρόσκληση της συναυλίας Composers Gala στο Carnegie Hall και της Ιονίου Πολιτιστικής Εταιρείας.


Στις 19 Ιουνίου 2016 το Φωνητικό Σύνολο υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Μελιγκοπούλου, διδάσκουσας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έδωσε συναυλία με χορωδιακά έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι (Kefalos Society). Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Ιόνιος Πολιτιστική Εταιρεία (Ionian Cultural Federation), σε μία σύμπραξη με τους παρακάτω συλλόγους απόδημων ομογενών των Ιονίων Νήσων: Federation of Cephalonian & Itacian Societies “Odysseus”, Kefalos Society of America, Cephalonian Brotherhood of New York, Cephalonian Association “Saint Gerasimos” New Jersey, Zakynthian Society “Dionysios Solomos”, Panerikoussa Society of America, Mathrakian Society “Mathraki”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της Ζωής Διονυσίου με θέμα «Η επέτειος της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και η σημασία της για τον Ελληνισμό». Στόχος της ομιλήτριας ήταν να αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία του Επτανησιακού πολιτισμού για την ανασύσταση του Ελληνισμού, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Επτανήσιοι μέχρι την πολυπόθητη Ένωση με τη «μητέρα» Ελλάδα. Ο Επτανησιακός πολιτισμός με μακρά και ζωντανή παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα εισήγαγε το πνεύμα της Αναγέννησης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα μέσα από μεγάλες προσωπικότητες Επτανησίων που έδρασαν στο χώρο της μουσικής, των γραμμάτων και των εικαστικών τεχνών.

Στις 21 Ιουνίου 2016 μετά από πρόσκληση αμερικανών συνθετών για μία «Συναυλία Συνθετών» (Composers Gala) το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετείχε μαζί με άλλες χορωδίες πανεπιστημίων και κοινοτήτων των ΗΠΑ σε μία συναυλία που δόθηκε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με έργα των σύγχρονων Αμερικανών συνθετών Kevin Memley, Larry Nickel και Raymond Weidner. Στην εκδήλωση το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου συνέπραξε με τις παρακάτω χορωδίες πολιτειών των ΗΠΑ και του Καναδά: The Kevin A. Memley Chorale (Fresno, CA), Vancouver Bach Choir (Vancouver, British Columbia, Canada), Harmony through Harmony (Calgary, Alberta, Canada), Simpsonville United Methodist Church Choir (Simpsonville, SC), Westminster Presbyterian Church (Lancaster, PA), Jefferson-Piedmont Chorale (Forest, VA), Jubilate Vocal Ensemble (Vancouver, B.C.), Rutgers Presbyterian Church Choir (New York, NY), Kutztown University Concert Chorale (Kutztown, PA), Brookdale Concordia Chorale (Belford, NJ). Ακούστηκαν τα έργα She walk in Beauty, O Vos Omnes, Count On It του Kevin A. Memley, αποσπάσματα από το έργο Requiem for Peace του Larry Nickel, και τα κομμάτια God Be in My Head, και Psalm 23 του Raymond Weidner.

Η συνεργασία του Φωνητικού Συνόλου με τις παραπάνω χορωδίες, και τη διεύθυνση των συνθετών και η παρουσία τους σε ένα από τους σπουδαιότερους συναυλιακούς χώρους στον κόσμο, το Carnegie Hall, που φέτος γιόρτασε τα 125 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του, ήταν μία εξαιρετική εμπειρία για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου που συμμετείχαν. Επίσης, η επαφή με τους ομογενείς Επτανήσιους της Νέας Υόρκης μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για μελλοντικές συνεργασίες, τονίζοντας την πεποίθηση και των δύο πλευρών ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κρίκο επικοινωνίας των ομογενών με την πατρίδα.


Αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό το μοναδικό ταξίδι-εμπειρία πραγματοποιήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Μιράντας Καλδή, η οποία με επαγγελματισμό και όραμα εργάστηκε για την πραγματοποίησή του. Στο Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετείχαν 20 φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Ένα μέρος της σημασίας του ταξιδιού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καμία άλλη χορωδία ελληνικού πανεπιστημίου δεν έχει πραγματοποιήσει ως τώρα παρόμοια εκπαιδευτική δράση. Παράλληλα τη φετεινή χρονιά το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου παρουσίασε εξαιρετικές συναυλίες στην Κέρκυρα, όπως το έργο «Ιουδήθ θριαμβεύουσα» με εξαιρετικές κριτικές. Το έργο της κ. Καλδή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συπεριλαβανομένου του Μεταπτυχιακού στη Διεύθυνση Χορωδίας και της Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας που διεξάγεται εδώ και εφτά συνεχή έτη, έχει συμβάλλει σε μία αξιοσημείωτη αναβάθμιση των Χορωδιακών Σπουδών και της Χορωδιακής Πράξης στην Ελλάδα. Οι βοηθοί μαέστροι κ. Μαρία Μελιγκοπούλου και κ. Δημήτρης Κτιστάκης επωμίσθηκαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και εξάσκηση του Φωνητικού Συνόλου όλη αυτή τη χρονιά, και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Μπάρδη, Πρόεδρο της Ιονίου Πολιτιστικής Εταιρείας Αμερικής, καθώς και όλους τους συνεργαζόμενους συλλόγους ελληνικής ομογένειας για τη φιλοξενία και τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας