Ανακοίνωση για τον θάνατο του μουσουργού Θ. Αντωνίου

ShareThis
Δημοσίευση: 27-12-2018 16:27 | Ενημέρωση: 28-12-2018 15:07 | Προβολές: 1878
image

Ανακοίνωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών για τον θάνατο του μουσουργού Θόδωρου Αντωνίου

Με ιδιαίτερη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Θόδωρου Αντωνίου, μιας ιστορικής προσωπικότητας συνδεδεμένης με την ανάπτυξη και στήριξη της πρωτοποριακής μουσικής στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1960. Ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών έπαιξε κεντρικό θεσμικό ρόλο στα μεταπολιτευτικά μουσικά πράγματα. Ως καθηγητής σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, όχι μόνο μετέδωσε αφειδώς τις γνώσεις του σε νέους δημιουργούς, αλλά κατέδειξε τη σημασία της τριτοβάθμιας μουσικής εκπαίδευσης σε μια Ελλάδα που μόλις άρχιζε να αποκτά πανεπιστημιακά Τμήματα Μουσικών Σπουδών. Η διεθνής του παρουσία και δραστηριότητα ως συνθέτη, αρχιμουσικού και δασκάλου συνέβαλε στην προβολή μιας δημιουργικής και φωτεινής Ελλάδος.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου είχε την τιμή να γίνει κοινωνός της πολύπλευρης δραστηριότητάς του, τόσο μέσα από τα σεμινάρια σύνθεσής του, όσο και μέσα από την προετοιμασία και παρουσίαση έργων πρωτοποριακής μουσικής υπό τη διεύθυνσή του. Το 2003 το Τμήμα μας έπραξε το αυτονόητο, αποδίδοντάς του τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορός του. Παραλλήλως, το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματός μας έλαβε ως δωρεά από τον Θόδωρο Αντωνίου ένα σημαντικό μέρος της μουσικής βιβλιοθήκης και των αρχειακών ηχογραφήσεών του.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου θα κρατήσει πάντοτε στη μνήμη της την προσωπικότητα και το παράδειγμα του Θόδωρου Αντωνίου.


Δελτίο Τύπου του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής για τον θάνατο του Θ. Αντωνίου

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το χαμό του Θόδωρου Αντωνίου, συνθέτη, δάσκαλου, δωρητή, φίλου, και κρίσιμου θεσμικού παράγοντα στα μουσικά πράγματα της πατρίδας μας. Ο Αντωνίου είχε άρρηκτους φιλικούς και μουσικούς δεσμούς με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερα το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου είχε την τύχη να γίνει αποδέκτης της γενναιοδωρίας και μεγάλου μέρους της προσωπικής του βιβλιοθήκης. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με σεβασμό και αγάπη.

Για το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής
του Ιονίου Πανεπιστημίου

Ο Δ/ντής
Αναπλ. Καθ/τής Πάνος Βλαγκόπουλος


πηγή φωτογραφίας: ert.gr


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο: Δράση καθαρισμού στο νησί του Βίδου [14/04/2024]
Δημοσίευση: 09-04-2024 11:51 | Προβολές: 1664
Σημαντική Ημερομηνία: 14-04-2024
[Έληξε]
Ημερίδα Εθελοντισμού και Προσφοράς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (05/04/2024)
Δημοσίευση: 02-04-2024 17:22 | Προβολές: 3818
Σημαντική Ημερομηνία: 05-04-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα Ημερίδας
Mέγεθος: 1.51 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας