Μήνυμα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου για την 47η Επέτειο του Πολυτεχνείου

ShareThis
Δημοσίευση: 16-11-2020 13:30 | Προβολές: 5474
image

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τιμά σήμερα την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τους ελεύθερους αγωνιζόμενους φοιτητές του 1973 και το διαχρονικό μήνυμα που αυτοί εξέπεμψαν.

Το μήνυμα αυτό είναι χαραγμένο στην συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Ταυτόχρονα, όμως, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, καθώς αποτελεί πηγή έμπνευσης και σύμβολο αγώνα για αξιοπρεπή διαβίωση, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ελευθερία, δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Έννοιες που είναι βαθιά συνυφασμένες με την υπόσταση του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστημίου.

Ο εφετινός εορτασμός της επετείου, λόγω της πανδημίας, δεν είναι αυτός που αρμόζει στη βαρύτητα του γεγονότος. Η μνήμη, όμως, είναι διαρκής και η επέτειος μάς προσφέρει ξανά την ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω στις ιδέες και τις αξίες της εξέγερσης, καθώς και στην ανάγκη να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας δράση με άξονα τη δημοκρατικότητα, τον σεβασμό της αντίθετης άποψης, την ελευθερία και τον ανθρωπισμό. Αποτελεί δε μια διαρκή υπενθύμιση ότι ένας καλύτερος κόσμος δεν χαρίζεται, αλλά διεκδικείται. Kαι ότι το ύψιστο χρέος όλων μας είναι να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία, χωρίς ηττοπάθεια και συμβιβασμούς.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας