Ρεσιτάλ - παρουσίαση ιστορικών φλάουτων Μονόλογος: 1000 χρόνια μουσική για φλάουτο

ShareThis
Δημοσίευση: 10-11-2021 09:49 | Προβολές: 1160
Έναρξη: 10-11-2021 |Λήξη: 25-11-2021
[Έληξε]
image

Ιόνιος Ακαδημία 24.11, ώρα 21:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Ρεσιτάλ-παρουσίαση ιστορικών φλάουτων

του Δημήτρη Κούντουρα

 

Μονόλογος: 1000 χρόνια μουσική για φλάουτο

Μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φλάουτων του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, παρουσιάζει ο Δημήτρης Κούντουρας (ΕΕΠ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών) σε ένα σπάνιο σόλο πρόγραμμα με έργα ρεπερτορίου από τον 10ο αιώνα μέχρι τον 21ο.

To ρεσιτάλ περιλαμβάνει έργα των Guillaumede Machaut, Jakobvan Eyck, Marin Marais, Ryohei Hirose.                   

 

Δημήτρης Κούντουρας

Ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και σε ιστορικά φλάουτα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο φλάουτο και το φλάουτο με ράμφος με τους Ι.Macoveiκαι G.Gourdier. Σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και ιστορική ερμηνεία στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης με τους H. ter Schegget και W.Hazelzet (μεταπτυχιακό δίπλωμα σολίστ, 2001) και στο Ινστιτούτο Παλαιάς Μουσικής της Ακαδημίας του Μιλάνου (με υποτροφία του Ιδρύματος Marco Fodella) με τους D.Bragettiκαι M.Gatti. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ιστορικά φλάουτα στο Ανώτατο Ωδείο της Βιέννης και στη μουσική του Μεσαίωνα στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Τρόσινγκεν αποφοιτώντας από την τάξη του K.Boeke με τον τίτλο Master of Early Music.

Είναι διδάκτορας ιστορικής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ ενώ το έτος 2016 υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ για την έρευνά του «Μουσική και ποίηση των τροβαδούρων στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204» (εκδ. Νεφέλη, 2017).

Ίδρυσε και διευθύνει το σύνολο παλαιάς μουσικής ExSilentioμε σημαντική διεθνή παρουσία και με πλούσια δισκογραφία.

Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες ιστορικών οργάνων όπως η Καμεράτα Αθηνών/Armonia Atenea και η Harmony of Nations Baroque Orchestra καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (Ph.Jordan).

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως διευθυντής συνόλων στην Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή, μεταξύ άλλων, στη Sala Verdi του Μιλάνου, στην Pablo Casals Hall του Τόκυο, στο Konzerthaus της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Blumenthal του Τελ-Αβιβ, Banchetto Musicaleτου Βίλνιους, Γ.Σ.Μπαχ της Ρίγας, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α.

Έχει ηχογραφήσει με το ExSilentio για τις εταιρίες Talanton και CarpeDiem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις MDGκαι DECCA.

Παράλληλα με τα αναγεννησιακά και μπαρόκ είδη φλάουτου. Ασχολείται με το μεσαιωνικό πλάγιο φλάουτο και με διάφορα σπάνια παλαιά και παραδοσιακά πνευστά.

Έχει διδάξει στο ΑΠΘ και στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2015-20), έχει δώσει διαλέξεις και masterclasses στο Kings College του Λονδίνου, στην Ακαδημία του Λουγκάνο ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Γενεύης όπου και διηύθυνε τη μπαρόκ ορχήστρα της HEM. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και από το 2021 στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. 

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Συναυλία Μελοποιημένης Ποίησης
Δημοσίευση: 28-03-2024 14:21 | Προβολές: 111
Έναρξη: 28-03-2024 |Λήξη: 04-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας