ΤΜΣ: Το έργο "Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές" της Αναπλ. Καθηγήτριας Δ. Τρυπάνη στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ (25-28/09/2022)

ShareThis
Δημοσίευση: 19-09-2022 15:22 | Προβολές: 1602
Έναρξη: 25-09-2022 |Λήξη: 28-09-2022
[Έληξε]
Συμμετέχοντα Μέλη
Δήμητρα Τρυπάνη
image

Από την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 θα παρουσιαστεί το έργο/παράσταση ήχου "Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές" της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δήμητρας Τρυπάνη στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ - Αίθ. "Σταύρος Νιάρχος", στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι τα κοστούμια του έργου υπογράφει ο κ. Νίκος Κόκκαλης, διδάσκων του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας

Το έργο "Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές" της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κ. Δήμητρας Τρυπάνη είναι μια ιδιότυπη σύγχρονη "Εξόδιος Λειτουργία" αφιερωμένη στον μεγάλο κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι και αποτελεί ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρόκειται για μια παράσταση ήχου, καθώς, σύμφωνα με τη συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη, ο ήχος –κείμενο και μουσική αυστηρά συνδεδεμένα μέσα στην παρτιτούρα– είναι το κατεξοχήν αφηγηματικό μέσο. Στη σύνθεση της κ. Τρυπάνη σημαντικό ρόλο παίζουν οι χρωματικές ετεροφωνικές και πολυφωνικές δομές, η πολυστιλιστικότητα και τα σωματικά κρουστά. Επιπλέον, η ενσωμάτωση πολυγλωσσικών στοιχείων και διαλογικών θραυσμάτων από ταινίες, διεισδύουν μέσα στο συνολικό λειτουργικό κείμενο με χρήση τεχνικής κολάζ.

Δεκαεννέα διακεκριμένοι ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί ερμηνεύουν επί σκηνής ισάριθμες εκδοχές του Αντρέι, πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά, κομβικούς χαρακτήρες από τις επτά ταινίες του. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια σημειώνει: "Όλο το έργο είναι ένα ταρκοφσκικό όνειρο, καθώς το πραγματικό και το μη πραγματικό συνυφαίνονται μέσα στη μουσική του ρέκβιεμ που κατακλύζει τον χώρο".

Συντελεστές:
Σύλληψη, σύνθεση, μουσική διδασκαλία, σκηνοθεσία, μουσική διεύθυνση: Δήμητρα Τρυπάνη
Πρωτότυπο ποιητικό κείμενο: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνικά: Έλενα Σταυροπούλου
Κοστούμια: Νίκος Κόκκαλης
Χορογραφία: Ερμίρα Γκόρο
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Σχεδιασμός ήχου: Κωνσταντίνος Μπώκος

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Σαβίνα Γιαννάτου, Θανάσης Δόβρης, Φάνης Ζαχόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Χρήστος Θάνος, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βάλια Καράγιωργα, Γιώργος Κασαβέτης, Δήμητρα Κοκκινοπούλου, Νάντια Κοντογεώργη, Χαρά Κότσαλη, Χριστίνα Μαξούρη, Ηρώ Μπέζου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, Γιώργος Νικόπουλος, Καλλιόπη Σίμου, Αλίκη Σιούστη, Φώτης Σιώτας, Αλέξανδρος Ψυχράμης

Με τη συμμετοχή εννεαμελούς μουσικού συνόλου.


Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
https://www.artandlife.gr/athens/events/antrei_rekbiem_se_okto_skines_tis_dimitra_trypani


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας